Platform over gevels, glas & daken
Cabinemachine met dynamisch pendelbedrijf en autonome klemverstelling voor profielbewerking
Dankzij het dynamische pendelbedrijf kan deze machine aan de ene zijde stukken bewerken, terwijl de operator aan de andere kant nieuwe profielen invoert.

Cabinemachine met dynamisch pendelbedrijf en autonome klemverstelling voor profielbewerking

Maakbedrijven investeren in nieuwe machines om de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer te verhogen. Snelheid en nauwkeurigheid zijn belangrijk, maar ook aan de ergonomie en de veiligheid van de medewerkers wordt veel aandacht besteed. Als toonaangevende fabrikant van bewerkingsmachines voor profielen is elumatec een ideale partner op weg naar een gepaste oplossing voor elke toepassing. Met de SBZ 125/85 introduceert de machinebouwer een gesloten cabinesysteem met een ruim werkbereik en
5 CNC-assen, dat in het oog springt door een dynamisch pendelbedrijf, een autonome klemverstelling, een nieuwe technologie voor snellere gereedschapswissels en een roterende bedieningsconsole.

Het SBZ 125/85 profielbewerkingscentrum is een gesloten cabinemachine met een werkbereik van 8.245 mm op de X-as en vijf CNC-assen.

“Innoveren is belangrijk voor elk bedrijf. Het heeft echter geen zin om innovaties te ontwikkelen en te introduceren die niemand nodig heeft. Nauw samenwerken én luisteren naar de klanten is dan ook cruciaal”, slaat Bas Ladestein, managing director van elumatec Benelux B.V, meteen de spijker op de kop. “Onze systemen zijn één voor één afgestemd op de behoeften van de gebruiker – industriële profielbewerkers, maar ook kleine constructeurs. Zo wordt de bewerking van profielen in aluminium, kunststof en dunwandig staal nog rendabeler
en rationeler.”

Een innovatieve technologie verkort de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit.

Gesloten cabinemodel

Profielbewerkingscentrum SBZ 125/85, een opvolger voor het succesvolle model SBZ 122/75, is eén van de meest recente voorbeelden daarvan. Deze gesloten cabinemachine heeft een bewerkingsbereik van 8.245 mm op de X-as, 300 mm op de Y-as en 230 mm op de Z-as. Dit systeem omvat 5 CNC-assen, een watergekoelde 7 kW freesspindel met een toerental tot 20.000 toeren/minuut en een automatisch magazijn met 12 posities. Om beschadigingen te voorkomen, worden alle bewerkingen, zoals frezen, boren en tappen, op een stationair opgespannen profiel uitgevoerd. Bas vult aan: “Dergelijke machines met cabines zijn populair omdat ze spanen tegenhouden en lawaai reduceren. Dankzij deze cabine is het ook niet nodig om andere veiligheidssystemen, zoals hekken, rond de machine te installeren. Daardoor blijft de footprint beperkt. Een flexibel programmeerbare laser met driezone-indeling zorgt voor de toegangsbeveiliging.”

De materiaalklem bij SBZ 125/85 schakelt automatisch tussen de laad- en de bewerkingspositie.

Snel, efficiënt en nauwkeurig werken

Het team van elumatec heeft ook veel aandacht besteed aan de optimalisatie van de efficiëntie, ergonomie en snelheid. Dankzij het dynamische pendelbedrijf kan deze machine aan de ene zijde stukken bewerken, terwijl de operator aan de andere kant nieuwe profielen invoert. Dat verhoogt de bewerkingssnelheid aanzienlijk. Bovendien kunnen lange werkstukken, die verder reiken dan het midden van de SBZ 125/85, toch bewerkt worden. 

Optioneel kan een spanentransportband in de machine geïntegreerd worden.

“De nieuwe roteerbare bedieningsconsole vereenvoudigt de taak van de operator. Ze werd ontworpen als een draaibare kolom met een in de hoogte verstelbaar scherm en zorgt voor een vrij zicht, wat de veiligheid ten goede komt. Verder verkort een innovatieve technologie de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit”, legt Bas uit. “Ook de afstelling van de klemmen voor de opspanning van de profielen werd vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Verschuifbare materiaalklemmen op de Y-as verbeteren de ergonomie bij het inleggen van profielen. De klem schakelt automatisch tussen laad- en bewerkingspositie. Het werkstuk beweegt dus vóór bewerking naar het midden van de machine. In deze positie kan het dan optimaal door de gereedschappen bewerkt worden. De machine kan bovendien snel en zonder tools naar andere profielbreedtes en –vormen omgesteld worden. Optioneel kan een spanentransportband geïntegreerd worden. Grove spanen en profieldelen vallen zo onmiddellijk in een bak, waardoor ‘het interieur’ van de machine schoon gehouden wordt. Deze kenmerken maken van profielbewerkingscentrum SBZ 125/85 opnieuw een belangrijke uitbreiding van ons portfolio, eluCloud Ready voor de eisen van Industrie 4.0.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details