Platform over gevels, glas & daken
Brandwerende oplossing in aluminium profielsystemen

Brandwerende oplossing in aluminium profielsystemen

De brandwerendheid van een gevel is van groot belang. Het Bouwbesluit stelt strikte eisen op het gebied van brandveiligheid met als doel de kans op brand te verkleinen of te vertragen om uitbreiding van de brand te voorkomen en mensen de gelegenheid te geven te vluchten. Dat betekent dat de vraag vanuit de markt naar brandwerende elementen toeneemt.

Dat constateert ook Marc Mulders, Sales Manager Nederland bij Aliplast. Aliplast is een belangrijke speler op de internationale markt in het produceren en ontwikkelen van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s, schuifsystemen en vliesgevels. “In Nederland is men al snel gewend om bij brandwerendheid aan stalen en houten elementen te denken, maar het is met aluminium net zo goed mogelijk,” zegt Mulders. “Met onze aluminium profielen kun je dezelfde waarden behalen.”

Testinstituut IFT in Rosenheim: Aliplast heeft hier het grootste brandwerend glaselement getest dat mogelijk is in Europa: de FR90 van 3000 x 6000 mm in vast glas in permanente constructie. (Beeld: Aliplast)

 

Brandveiligheid

“Het is zeer terecht dat het Bouwbesluit strenge normen voorschrijft op het gebied van brandwerendheid,” stelt Mulders. “Brandveiligheid is van groot belang en daar moet je voorafgaand aan een project goed over nadenken.” Voor vliesgevels biedt Aliplast met de McFire een oplossing. De brandwerende variant op de McWall is er in EI30, EI60, EI90 en EI120. “Vooral de laatste kan toegepast worden tussen bijvoorbeeld kantoor- en fabrieksruimte, of bij risicovollere werkomgevingen zoals laboratoria. Maar niet alleen voor de buitenkant bieden wij oplossingen,” zegt Mulders, “we bieden inmiddels ook een compleet gamma brandwerend voor binnen!”

De Max Light. (Beeld: JKB Kozijnen)

 

De kracht van eenvoud

Aliplast heeft vier series brandwerende aluminiumsystemen ontwikkeld in twee verschillende types: de EI en de EW. “De EW wordt vaker in buitengevels toegepast en de EI meer en meer langs vluchtwegen,” zegt Mulders. “Bij alle systemen hebben we goed nagedacht over hoe we de productietijd konden verkorten, omdat dat een grote kostenpost is in het systeem. De kracht zit ‘m in de eenvoud: het systeem is met maar twee profielen en glaslatten simpel in elkaar te zetten, dat scheelt tijd voor de verwerker.”

Bijzonder hoog draaikiepraam

Binnen de brandwerende systemen biedt Aliplast oplossingen voor binnendeuren, zowel naar binnen als naar buiten draaiend, in vast glas als enkele deur variant: de FUTURAL EW30. Verder heeft Aliplast één van de hoogste brandwerende draaikiepramen ontwikkeld ten opzichte van andere systeemhuizen. “De STAR 75 en Max Light zijn er in EW30, EW60 en EI30 en in varianten met zijlicht, bovenlicht en vast glas. Mulders vertelt dat de draaikiepramen van de Star75 maar liefst 1000 mm breed en 2100 mm hoog mogen zijn en die van de ML 974 mm breed en 2070 mm hoog. “Uiteraard, net als al onze systemen, is dit grondig getest.”

(Beeld: Geco nv)

 

Thermisch geïsoleerd vuurvast systeem

“Ook voor binnendeuren zien we dat men snel geneigd is naar staal te kijken, maar wij laten zien dat er in aluminium uitstekende oplossingen zijn.” Mulders noemt de FR90: een systeem speciaal getest voor brandwerende binnendeuren. “Brandwerendheid is belangrijk, maar het esthetische aspect ook: de vraag naar hoge binnendeuren neemt immers toe. De FR90 kan tot 2800 mm hoog in enkele en dubbele toepassing en naar binnen- en buitendraaiend uitgevoerd worden, met brandwerendheid EW30, EW60, EI30 en EI60. Uiteraard is er een compatibiliteit met het STAR90-systeem van Aliplast.” 

(Beeld: Geco nv)

 

Akoestisch ideaal

Naast brandwerendheid heeft Aliplast het FR90 systeem ook getest op akoestiek. De tests met de dubbele brandwerende binnendeur (FR90, brandwerend EI30/60) wezen uit dat maar liefst 39 tot 47 dB tegen werd gehouden. Met als grote voordeel dat je kantoorwanden van glas kan maken die niet alleen brandwerend zijn wanneer je een kantoor moet partimenteren, maar ook akoestisch ideaal. En zo hebben we voor elke uitdaging een (brandwerende) oplossing,” besluit Mulders.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details