Platform over gevels, glas & daken
‘Black box met mysterieuze aantrekkingskracht’

‘Black box met mysterieuze aantrekkingskracht’

Op de Blauwe Berg in Hoorn stond ME2 Architecten voor de uitdaging om tegen een geluidswal een iconisch gebouw te ontwerpen. Deze ‘hangplaats’ voor jong en oud, genaamd Samcity, herbergt tal van activiteiten, zoals een trampolinepark, een BMX- en skatepark en diverse Escape Rooms. Aangezien dit soort functies normaliter worden geïntegreerd in leegstaande gebouwen, moest de nieuwbouw niet alleen iconisch zijn, maar tegelijk ook betaalbaar.

De gevel van Samcity is uitgevoerd met AWP QuadCore-panelen in een matzwarte kleurstelling.

Aanvankelijk prefereerde de opdrachtgever een bakstenen gevel om het iconische karakter en de beoogde homogene massa te benadrukken, vertelt Mike Olthof van ME2 Architecten. “Een dergelijke gevel realiseren, slokt een aanzienlijk deel van het budget op. We hebben een alternatief voorgesteld in de vorm van een staalconstructie als ruggengraat met een specifieke gevelbekleding die als een strakke huid om het gebouw is ‘getrokken’. Op die manier wordt ook de uitstraling van een solide blok verkregen, maar wel op een heel eigentijdse manier. Voor de invulling van de ‘strakke huid’ hebben we een beroep gedaan op Kingspan Geïsoleerde Panelen.”

Matzwarte gevel

De gevel van Samcity is uitgevoerd met AWP QuadCore-panelen. “We hebben in samenspraak met Kingspan voor een unieke kleurstelling gekozen,” vervolgt Olthof. “Het gaat om een Destral Jet Black matzwarte coating die het gebouw een stoere uitstraling geeft.” Patrick Theelen van Kingspan Geïsoleerde Panelen vult aan: “Deze specifieke, donkere kleurstelling brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee aangaande het opnemen van temperatuurspanningen. Desondanks bieden we AWP QuadCore-panelen aan met veertig jaar garantie, mits wordt voldaan aan de randvoorwaarden. Het mooie aan QuadCore is bovendien dat op een relatief eenvoudige manier een brandwerendheid van 60 minuten gehaald kan worden. Belangrijk, want de veiligheid van de kinderen staat voorop. In Samcity vertoeft onze nieuwe generatie.”

Aantrekkingskracht

Samcity is tegen een geluidswal aangebouwd die de achterliggende woonwijk afsluit van de A7. “Het talud van de geluidswal hebben we doorgezet in het ontwerp,” zegt Olthof. “De entree is dan ook gelegen op de eerste verdieping, waarvoor we over de gehele breedte van het gebouw een ‘snede’ in het blok hebben gerealiseerd. Hier is tevens de horeca gelegen, zodat bezoekers zicht hebben op het tramponlinepark binnen, maar ook een weids uitzicht wordt geboden over het Noord-Hollands landschap. Samcity is een alzijdig ontworpen gebouw. Aan elke zijde hebben we getracht de gevel een bepaalde aantrekkingskracht te geven om ondanks het gesloten karakter toch juist de nieuwsgierigheid van voorbijgangers te wekken.”

Zowel Theelen als Olthof prijzen de manier waarop de panelen zijn gemonteerd. Zo heeft MSP Dak en Wand de geknikte hoekpanelen perfect uitgevoerd, een esthetisch fraaiere oplossing dan het toepassen van zetwerk. Het resulteert in strakke lijnen, passend bij de algehele uitstraling. Samcity is een mooi voorbeeld van een project waarbij met een relatief laag budget een fantastisch ontwerp is gerealiseerd,” zegt Theelen tot besluit.

Voor de invulling van de ‘strakke huid’ heeft de architect een beroep gedaan op Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Kingspan Geïsoleerde Panelen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details