Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Beeldbepalende lamellen voor optimale lichtinval bij Dr. Knippenbergcollege in Helmond

Het andere deel van het gebouw is voorzien van ritzscreens® van Verano. (Beeld: Lenco Zonwering)

Tekst | Susan Peek

Beeld | Lenco Zonwering

29 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe stervormige schoolgebouw van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond -naar ontwerp van RoosRos architecten- is een ware eyecatcher. Wie het gebouw betreedt, stapt een oase van licht, lucht en ruimte binnen. Om de lichtinval optimaal binnen te laten komen en hinder door zonlicht tegen te gaan, is er gebruik gemaakt van ruim 150 ritzscreens® van Verano en is een deel van het gebouw uitgerust met vaste, aluminium lamellen uit de Capital® collectie van Lenco Zonwering.

Het nieuwe stervormige schoolgebouw van het Dr. Knippenbergcollege: een ware eyecatcher.

“Het is een open en zeer transparant gebouw geworden, met veel daglicht, doorkijkjes en lange zichtlijnen die uitlopen in de buitenruimte”, zegt Tonnie van Hooijdonk, directeur van Lenco Zonwering. Hij vervolgt: “Bij projecten waar gewerkt wordt met esthetische, hoogwaardige materialen en waar structurele beeldbepalende zonwering integraal onderdeel uitmaakt van het ontwerp, zijn wij een speler die vaak gevraagd wordt.”

Meedenken in voortraject

“Door vroegtijdig betrokken te worden, vaak al in de aanbestedingsfase, kun je in het voortraject een belangrijke adviserende rol vervullen. Bij dit project hebben we nauw samengewerkt met JM van Delft & Zn, leverancier van de kozijnen bij dit gebouw.” Van Hooijdonk legt uit dat Lenco één van de weinige zonweringsbedrijven is die in staat is goed tekenwerk te leveren en dit zodanig uit te werken zodat het kozijnwerk en de lamellen perfect op elkaar afgestemd zijn. “In de bouw past alles perfect waardoor het vlot en feilloos gemonteerd kan worden, wat ten goede komt aan de doorlooptijd en het eindresultaat van een project.”

Het schoolgebouw is een oase van licht, lucht en ruimte.

Aluminium lamellen

Een deel van het gebouw is voorzien van rechthoekige Cubic lamellen uit de nieuwe Capital® serie. “Deze aluminium lamellen zijn haaks (in een hoek van 90 graden op het gebouw) horizontaal gemonteerd. Dat, en het feit dat er geen onnodige details zijn toegepast, geeft een heel strakke uitstraling. “Precies zoals de architect voor ogen had.” De sterke lamellen van de Capital® serie maken het mogelijk grote overspanningen te realiseren. “Zeker wanneer je in een gebouw te maken hebt met grote raamvlakken, is het belangrijk dat er geen extra stijlen voor de ramen komen. Zo wordt het uitzicht niet belemmerd en vindt er maximale daglichttoetreding plaats. De stand van de lamellen zorgt ervoor dat er geen hinder van de zon is.” De lamellen uit deze collectie kunnen in diverse vooraf vastgestelde standen geplaatst worden, of beweegbaar toegepast worden. Ze weren de zon in de zomer en laten juist licht en warmte door in de winter.

Het gebouw is deels voorzien van rechthoekige Cubic lamellen uit de nieuwe Capital® serie.

Screens bij de klaslokalen

Bij een ander deel van het gebouw, waar de klaslokalen zich bevinden, zijn er ritzscreens® van Verano toegepast. “Deze houden de warmte en lichtschitteringen van de zon tegen, zodat er geen invallend zonlicht op het beeldscherm of het bord te zien is. De keuze voor ritzscreens® was een hele bewuste, omdat het doek door de geïntegreerde doekgeleiding in de zijgeleding opgesloten zit wat bijdraagt aan de strakke uitstraling die voor dit gebouw zo belangrijk is. Wederom een project om trots op te zijn”, zegt Van Hooijdonk tot slot.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details