Platform over gevels, glas & daken
Alternatief voor chroom-6

Alternatief voor chroom-6

Jonkman Coating introduceert het innovatieve coatingsysteem Pre-Ano-Plus dat naar eigen zeggen een meer dan volwaardig alternatief is voor chroom-6. Het is een toevoeging en verbetering op het reeds bekende pre-anodiseren als voorbehandeling voor het poedercoaten. Om dit nieuwe coatingsysteem zo efficiënt mogelijk toe te kunnen passen, bouwt het bedrijf een nieuw bedrijfspand in Hengelo.

Na vele jaren onderzoek heeft Jonkman Coating samen met IJdema Coating een coatingsysteem ontwikkeld dat de goede eigenschappen van Chroom-6 overtreft. “Door de toekomstige uitbanning van chroom-6, heeft de markt behoefte aan een coatingsysteem inclusief voorbehandeling waarvan de duurzaamheid en kwaliteit beproefd is en wat tevens kostentechnisch interessant is,” aldus Gerald Oude Nijhuis van Jonkman Coating. “Het nieuwe coatingsysteem dat wij ontwikkeld hebben heeft meerdere voordelen voor de gebruikers. We produceren in eigen huis wat de snelheid ten goede komt. Daarnaast is het een hoogwaardige techniek, alle goede eigenschappen zitten in een laagje van slechts 4/1000 mm. Doordat het bovendien een éénlaags poedersysteem is, voldoet het aan de visuele eisen en de geringere laagdikte op pas- en klikvlakken is erg prettig. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan halve schaaldelen en glaslijsten.”

Vernieuwend proces

De innovatie van Pre-Ano-Plus zit in het proces. Bij traditionele coatingsystemen is er veelal sprake van een chemisch proces. Jonkman Coating heeft dit vervangen door een elektrochemisch proces. Hierbij wordt een hele dunne kunstmatige aluminium oxidelaag gevormd met een open structuur. Dat maakt het uitermate geschikt voor de aanhechting van de opvolgende  laklaag. “Het belangrijkste voordeel voor de bouw is dat deze voorbehandeling, in onze optiek, het best beschikbare alternatief is voor chromateren. Wij voegen hierbij nog een aantal extra’s toe in de vorm van een hechtingpromotor voor de opvolgende laklaag, een dubbelbeits proces, zowel zuur als alkalisch, en bovendien de mogelijkheid om de profielen vooraf te borstelen. Dit laatste zorgt voor een schoon profiel en het beter inwerken van de opvolgende beitsfases. Qua techniek het beste wat er is en dat zonder toevoeging van chemicaliën die op de REACH Substances Restricted List staan.”

Efficiënter lakken

De nieuwe fabriek wordt gebouwd in twee fasen. Het eerste deel, de vleugel met een oppervlakte van 6.000 m2, zal eind dit jaar operationeel zijn. In de tweede fase verhuizen de horizontale poederinstallaties en de natlakfaciliteiten van de Beitelstraat naar de Lemerij in Hengelo. Het nieuwe pand is 15 meter hoog zodat de profielen verticaal behandeld kunnen worden en dus efficiënter gelakt kan worden. “We kunnen de profielen van vier kanten coaten met de gewenste hoeveelheid poeder, mede dankzij het cameradetectiesysteem, dat profielen herkent, omtrekken bepaalt, poederbehoeftes bepaalt en de poederpistolen aanstuurt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details