Platform over gevels, glas & daken
Aardbevingsbestendige excellente basisschool

Aardbevingsbestendige excellente basisschool

In het Groningse Haren is dit schooljaar de nieuwe basisschool van de Nicolaasstichting geopend. De school mag het predicaat ‘excellente school’ voeren en beschikt over een evenzo excellente huisvesting. Een luxueus uitgevoerd gebouw dat bovendien aardbevingsbestendig is gebouwd. Een gesprek met Johan Andringa van Intal, ontwikkelaar en producent van circulaire aluminium kozijnen en vliesgevels, over de meerwaarde van het bouwen met een bouwteam voor dit unieke en intensieve project.

sint_nicolaasschool_haaren-0395-kopieren

Op de locatie stond ten tijde van de ontwerpopgave door Maas Architecten een bestaand middelbaar schoolgebouw. Onderzocht is of onderdelen van dit bestaande schoolgebouw op basis van maatschappelijk en duurzaam ondernemen geïntegreerd zouden kunnen worden in de nieuwe school. Dit bleek na onderzoek niet haalbaar te zijn. Reden om te kiezen voor nieuwbouw. Een bijzondere nieuwbouw, dat zeker. De nieuwe school is ontworpen als een kloosterhof met maximale transparantie tussen binnen en buiten, en vice versa. Duurzaamheid staat daarbij centraal, bereikt door een integraal ontwerpproces vanuit de verschillende disciplines.

sint_nicolaasschool_haaren-0762-kopieren

In verbinding

Intal werd als vaste partner van Van Wijnen Groningen al in een vroegtijdig stadium betrokken bij de nieuwbouw. “Het project stond op een aantal punten onder druk,” blikt Andringa terug. “De aardbevingsproblematiek was een actueel thema, maar ook het budget. De architect had aanvankelijk een fantastisch ontwerp gemaakt dat echter qua budget helaas ontoereikend bleek. Een uitgelezen moment om als bouwteam in te duiken om samen alles bij elkaar te brengen en het ontwerp intact te houden binnen het budget en de eisen. Al met al een uitvoerig en mooi traject waarin wij als Intal onze expertise hebben laten gelden. Dat uit zich in dit project onder meer in het bepalen van de juiste verhoudingen in afmetingen van kozijnen en goed nadenken over brandscheidingen. Verkeerde keuzes maken een gevel onnodig duur. Het is zaak hier op een slimme manier mee om te gaan. Hierin blijkt wederom de kracht van de samenwerking. We hechten veel waarde aan een optimale samenwerking en staan daarom constant in verbinding met onze klanten, de markt, onze producten en onze eigen medewerkers. Alleen dan bereik je een optimaal eindresultaat.”

sint_nicolaasschool_haaren-0230-kopieren

Hoogwaardige kozijnen

De hoofddraagconstructie van de nieuwe school is opgebouwd uit een demontabel  stalen frame. Het totale gewicht van het gebouw is vanwege het aardbevingsbestendige karakter gereduceerd, aldus de architect. Dat zorgt tegelijk voor een serieuze milieureductie. De buitengevels van de school bestaan uit zogenaamde gesiliconiseerde bakstenen in combinatie met een houten gevelinvulling, opgebouwd uit een 100% duurzaam, snel groeiend en gekookt loofhoutsoort die onbehandeld is toegepast. De aluminium kozijnen zijn uitgevoerd in de IT77 serie. “Daarnaast hebben we IT55 profielen toegepast uit onze vliesgevelserie,” vervolgt Andringa. “In totaal behelst het project voor ons zo’n 600 m2 aan duurzame kozijnen en vliesgevels. Wij werken uitsluitend met 100% gerecycled aluminium. Bovendien is ons productieproces binnen korte afstanden optimaal ingericht. Energieverbruik en CO2-uitstoot zijn dus beperkt tot een minimum. Daarmee houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Speciale aandacht in Haren ging bovendien uit naar de functies en esthetiek van het hang- en sluitwerk.  
Het moet zowel door kinderen als volwassenen bediend kunnen worden, maar die functionele eisen mochten geen afbreuk doen aan de esthetische kwaliteit. Een mooie uitdaging waaraan we op een fraaie manier invulling hebben gegeven.”

Kort na de opening sleepte de Sint Nicolaasschool de eerste prijs van de Grote Groninger Gebouwen enquête in de wacht. De excellente basisschool werd uitgeroepen tot het beste nieuwe gebouw van de gemeente Groningen. Andringa: “Een mooie bekroning op een intensief proces. Ook voor Van Wijnen Groningen. Als regionale aannemer hebben veel medewerkers een directe betrokkenheid bij de school. Werken in bouwteamverband leidt dus tot aanzienlijk betere resultaten, ook qua haalbaarheid. Dat hebben we hier in Haren met alle partners bewezen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details