Platform over gevels, glas & daken
Verduurzaming biedt kansen voor gevelbouw
Hans Zwaanenburg, directeur VMRG.

Verduurzaming biedt kansen voor gevelbouw

Na een kleine daling van de bouwproductie in 2020 trad afgelopen jaar weer productiegroei op door een sterk herstel bij zowel de nieuwbouw van woningen als van utiliteitsgebouwen. De gevolgen van corona voor de bouw zijn daarmee tot nu toe beperkt gebleven en de bouwsector is daarvoor weinig kwetsbaar gebleken.

De Nederlandse economie is in 2020 met 3,8% gekrompen. Maar na een harde krimp in 2020 laat het BBP in 2021 met een groei van 4,5% een goed herstel zien. DNB voorziet voor 2022 een groei van 2,2% en voor 2023 een economische groei van 3,1%. Goed om te vernemen is dat zowel Bouwkennis, CBS als EIB een duidelijke relatie zien tussen de economische groei en de utiliteitsbouw. Dit wordt bevestigd door te kijken naar de samenhang tussen het BBP, de orderportefeuille van utiliteitsbouwers en het productievolume. De samenhang tussen de economische groei en de orderportefeuilles is groot. Deze reageren vrijwel direct op elkaar, terwijl het productievolume een jaar later dezelfde ontwikkeling volgt.

Positieve vooruitzichten, maar dat neemt niet weg dat de gevelbouw toch behoorlijk last heeft van de gevolgen van de corona pandemie. Binnen de gevelbouw zijn zorgen over de oplopende levertijden van toeleveranciers waardoor afspraken en overeengekomen oplevertermijnen onder druk komen te staan. Een ander punt van zorg zijn de onverwacht sterk gestegen kosten van bouwmaterialen, waaronder aluminium en staal. De oorzaken zijn voor het merendeel terug te voeren op de coronacrisis. Producenten zetten hun productie tijdelijk stop en bij het aantrekken van de bouw wereldwijd steeg ook de vraag. In het artikel verderop in dit nummer van Gevelbouw leest u hier meer over.

Wel is duidelijk dat de vergunningverlening voor de utiliteitsbouw als geheel niet is geraakt door corona. Kantoorwerk kan weliswaar relatief makkelijk vanuit huis, maar betekent niet dat kantoren geheel overbodig worden. De onderliggende vraag naar kantoorruimte blijft bestaan: thuiswerken zal meer gebeuren, maar nog altijd willen bedrijven het kantoor als ontmoetingsplek behouden. Daarnaast is op een aantal belangrijke locaties in Nederland de kantorenmarkt zeer krap, zoals de Zuid-as en Utrecht Centrum. En bovenop dit alles moet er nog een forse verduurzamingsslag gemaakt worden, om aan de energielabel-C verplichting te voldoen in 2023.

Van de totale gebouwenvoorraad in de utiliteitsbouw is ongeveer 50% gebouwd na 1992, het jaar waarin het eerste Bouwbesluit verscheen. Deze gebouwen zijn doorgaans redelijk tot goed geïsoleerd, doordat er met de introductie van het Bouwbesluit steeds meer aandacht voor de energiebesparing is gekomen (steeds strengere EPC). Toch is ook 33% van de metrage in de utiliteit van voor 1975, toen er nog nauwelijks isolatievoorschriften waren. De kwaliteit van de voorraad geeft een indicatie van de renovatie- en verduurzamingsopgave die er nog voor ons ligt. Een groot deel van de utiliteitsgebouwen van de toekomst staat er dus al, maar moeten alleen nog gerenoveerd worden. Het mag duidelijk zijn dat hierin de buitenschil en daarmee de gevel een grote bijdrage kan leveren om deze gebouwen duurzaam te maken en een meer eigentijdse uitstraling te geven. Een mooie kans voor de VMRG gevelbouwers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details