Platform over gevels, glas & daken
Scandinavisch colorcoat staal: Het milieuvriendelijkste aanbod voor daken en gevels

Scandinavisch colorcoat staal: Het milieuvriendelijkste aanbod voor daken en gevels

Het Scandinavische SSAB produceert inmiddels ruim een halve eeuw colorcoat staal voor de bouwsector. Al in 2002 ontstond het idee om een betere en vooral milieuvriendelijkere coating te ontwikkelen gebaseerd op natuurlijke bronnen. Dat heeft geleid tot GreenCoat, een bio-based coating met een aanzienlijk aandeel koolzaadolie voor een aanmerkelijk kleinere ecologische voetafdruk. Het GreenCoat-portfolio colorcoat staal is momenteel het milieuvriendelijkste aanbod voor daken en gevels. Maar SSAB gaat nóg een stap verder. Binnenkort zal bij de SSAB-staalproductie water worden uitgestoten in plaats van CO2.

In lijn met de doelstellingen van de Zweedse overheid om in 2045 een CO2-neutraal land te worden, investeert SSAB fors in een duurzame productie van fossielvrij staal.

We zijn in de kern een Zweeds-Finse staalfabriek met een sterke focus op een duurzame en verantwoorde staalproductie, begint Frans van Hesteren, Sales Manager bij SSAB Swedish Steel. “Zo is ons GreenCoat-product bijvoorbeeld al sinds 2012 op de markt verkrijgbaar. Zoals de naam al impliceert, betreft het voorgelakt staal met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. In GreenCoat zijn de fossiele oplosmiddelen voor een belangrijk deel vervangen door koolzaadolie. Dat maakt het tot een veel duurzamer eindproduct, waarbij we slechts een miniem beroep doen op fossiele grondstoffen.”

Voorgelakt staal is uitstekend te profileren en daarmee uitermate geschikt voor een toepassing als dak- en wandbeplating.

Staalservicecenter

Voorgelakt staal is uitstekend te profileren en daarmee uitermate geschikt voor een toepassing als dak- en wandbeplating. “De lakken zijn dermate flexibel dat ze zonder haarscheuren geprofileerd kunnen worden tot bijvoorbeeld sandwichpanelen of anderszins gevormde profielplaten voor gevel en dak. Bedenk daarbij dat we de duurzame lak onder geconditioneerde omstandigheden in een productieomgeving aanbrengen. Dat leidt tot een kwalitatief en zeer hoogwaardig halffabrikaat en voorkomt een heleboel extra stappen in het productieproces om te komen tot het eindproduct”, benadrukt Van Hesteren. “We leveren GreenCoat op rol in grote fabriekspartijen, maar leveren ook in kleinere maatwerkpartijen (een mix van rollen en platen op maat) vanuit het staalservicecenter in Beuningen. Dat doen we voor de Benelux, de Duitssprekende markten, Spanje, Italië en Frankrijk.”

In GreenCoat zijn de fossiele oplosmiddelen voor een belangrijk deel vervangen door koolzaadolie.

Fossielvrij staal

SSAB is geen kleine speler in de staalwereld met ruim 14.000 medewerkers en kantoren op alle continenten. “In lijn met de doelstellingen van de Zweedse overheid om in 2045 een CO2-neutraal land te worden, investeren we als SSAB fors in een duurzame productie van fossielvrij staal”, zegt Van Hesteren met gepaste trots. “De staalproductie is verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde CO2-emissies. Er lopen volop onderzoeken om dat te reduceren. In Noord-Zweden hebben we inmiddels een pilotfabriek gebouwd waar we testen met het concept van fossielvrije staalproductie waarbij we de cokes, die traditioneel nodig zijn voor de productie van staal op basis van erts, vervangen door duurzaam geproduceerd waterstof. Het resultaat is werkelijk uniek: de eerste fossielvrije staalproductiefaciliteit ter wereld met een vrijwel tot 0 gereduceerde CO2-voetafdruk met als bijproduct H2O (water) in plaats van CO2. Zelfs de UN heeft lucht gekregen van deze revolutionaire technologie en ons uitgenodigd om zitting te nemen in de zogenaamde First Movers Coalition. Daar zijn we bijzonder trots op.”

De doelstelling van SSAB is om in 2026 fossielvrij staal op industriële schaal te gaan produceren. “Dat gaan we als basismateriaal inzetten voor ons GreenCoat-portfolio waarmee we de bouwwereld het meest milieuvriendelijke gelakte staalproduct bieden dat denkbaar is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details