Platform over gevels, glas & daken
Sandwichpanelenspecialist loopt vooruit op toenemende vraag naar geluidwerende panelen
Ingenieursbureau Cauberg Huygen heeft de laboratoriummetingen voor diverse panelen van Panelen Holland uitgevoerd.

Sandwichpanelenspecialist loopt vooruit op toenemende vraag naar geluidwerende panelen

Bouwen in de buurt van spoorwegen, snelwegen en het renoveren van gebouwen nabij luchthavens is steeds meer aan de orde. “Om aan een gezond binnenklimaat én aan de gestelde geluidsnormen te voldoen, hebben wij door onze jarenlange ervaring een compleet assortiment geluidwerende panelen ontwikkeld en laten testen”, zegt Willem-Jan Korsten, algemeen directeur bij Weerter Paneel Industrie. “In deze panelen combineren wij zowel een thermische als geluidwerende isolatie.”

Weerter Paneel Industrie heeft panelen laten testen in verschillende materiaalcombinaties. Met aan de buitenzijde staal, aluminium, of glas en zowel in vlakke als cassettevorm.

Gevel is zwakste punt bij geluidsbelasting

De gevel speelt een grote rol bij het vermijden van geluidhinder in woningen en in de utiliteitsbouw. “De mate van geluidwering wordt veelal voorgeschreven door wetgeving zoals het Bouwbesluit of vanuit een bouwkundig bestek”, zegt Willem-Jan. “Daarbij hangt de benodigde geluidwering van een gevel af van de geluidbelasting op die gevel. Op basis van geluidsbronnen als weg-, rail- of luchtverkeer wordt er een prognose gemaakt van die geluidbelasting, waarmee een berekening wordt gemaakt van de vereiste geluidwering van de gevel.”

In het eigen akoestisch en bouwfysisch laboratorium van Cauberg Huygen kunnen materialen -zoals sandwichpanelen- uitvoerig getest worden.

Meten is weten

Weerter Paneel Industrie produceert al meer dan 25 jaar geluidwerende panelen en heeft inmiddels meer dan 55 geteste varianten te bieden die door Cauberg Huygen uitvoerig zijn getest op geluidwering. Cauberg Huygen, een onderscheidend ingenieursbureau, heeft een eigen akoestisch en bouwfysisch laboratorium waarin materialen uitvoerig getest kunnen worden. Op basis van deze tests kan duidelijkheid gegeven worden wat de geluidwerendheid van een bepaald bouwproduct is. “Door de alsmaar strenger wordende eisen op het gebied van geluidwering, vinden wij het belangrijk dat we onafhankelijk aantoonbaar kunnen maken waar onze panelen aan voldoen.”

Geluidmeting. Uit de testen is gebleken dat Weerter Paneel Industrie panelen kan leveren die prestaties halen met een Rw-waarde van 24 t/m 47 dB(A).

Geluidwerende sandwichpanelen

Willem-Jan: “Wij hebben panelen laten testen in verschillende materiaalcombinaties. Met aan de buitenzijde staal, aluminium, of glas en zowel in vlakke als cassettevorm. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat de waarde die wij gebruiken bij de bepaling van de luchtgeluidisolatie van diverse sandwichpanelen de gecorrigeerde Ctr waarde is.” Willem-Jan legt uit dat Ctr staat voor correctiefactor traffic, oftewel: het wegverkeer van buiten naar binnen. “Tevens hebben we op basis van rail-, trein- en vliegverkeer een aantal panelen laten testen. Vooral omdat we zien dat de vraag vanuit de markt daarin toeneemt. Alle panelen zijn getest volgens de Nederlandse en internationale normen. Op dit moment hebben wij een range in Rw van 24 t/m 47 dB(A).”

Wkb

“Zeker met het oog op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die er ongetwijfeld gaat komen, lopen we graag op de feiten vooruit. Zo weten we zeker dat we de grote harde eisen van straks vóór zijn en alles paraat hebben liggen voor onze klanten.” Nu de eerste projecten met specifieke eisen aan geluidwerendheid verkocht zijn, is Weerter Paneel Industrie volop aan het produceren. Voor elk specifiek project worden panelen zorgvuldig geselecteerd en samengesteld. Vanzelfsprekend wordt altijd maatwerk geleverd. “Het is fijn te weten dat grote en bekende gevelbouwers met serieuze projecten ons weten te vinden. Niet alleen vanwege de specifieke producten en het maatwerk dat we kunnen leveren, maar ook vanwege de ervaring en knowhow die bij ons bedrijf aanwezig is”, zegt Willem-Jan tot slot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details