Platform over gevels, glas & daken
Zonwering

Nieuw landmark met architecturale zonwering in postindustrieel mijnlandschap

DSCF3260-©PlanMagazine-NickCannaerts
H.Essers droomde van een uniek, futureproof gebouw dat de identiteit van het bedrijf en zijn geschiedenis zou weerspiegelen.

Tekst | Duco

Beeld | Duco

20 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Logistiek dienstverlener H.Essers blijft maar groeien. Om zijn toekomst veilig te stellen, besloot het Limburgse familiebedrijf een nieuw hoofdkantoor op te trekken. Geen glazen eyecatcher die zich boven alles en iedereen verheven voelt, maar een duurzame architecturale parel die perfect in de plaatselijke context past. De ruwe bolster roept herinneringen op aan het industriële mijnverleden en vloeit naadloos over in een strak en stijlvol interieur. De gevel van het gebouw is volledig aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic 150 lamellen. 

De gevel van het gebouw is volledig aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic 150 lamellen.

Futureproof gebouw

H.Essers droomde van een uniek, futureproof gebouw dat de identiteit van het bedrijf en zijn geschiedenis zou weerspiegelen. “Elke gemaakte keuze getuigt van de dynamiek, de ambities en het voortdurende streven naar efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteit die de onderneming zo typeren”, vertelt Michel Bylois, architect-zaakvoerder bij ILB Architecten. Het architectenbureau gebruikte het Genkse industriële landschap met de karakteristieke terrils als uitgangspunt en bouwde daarop voort door te opteren voor ruwe materialen als staal en zichtbeton, die volgens het ‘ruwbouw is afwerking’-principe een specifieke uitstraling en beleving creëren. De zwarte gevels en hoge ramen zijn een knipoog naar het mijnverleden van de streek. “Daarnaast hebben we ook de kracht van de logistieke sector zoveel mogelijk in het ontwerp verwerkt, onder meer via plafonds met betonnen ribben en een vloer in geslepen beton.”

Geoptimaliseerde gevelopbouw

De gevelopbouw is tot in de puntjes geoptimaliseerd. “Een van de voornaamste aandachtspunten was de slagschaduw van de windmolens op de site, die in het voormalige bedrijfsgebouw weleens voor ergernis zorgden”, legt Bylois uit. “Tegelijkertijd was het zaak om voldoende licht en lucht te voorzien. Vandaar dat we al vrij snel geopteerd hebben voor een dubbele façade. De buitenschil in beton en glas wordt geflankeerd door een stalen voorzetgevel met strategisch gepositioneerde horizontale zwarte zonweringslamellen DucoSun Cubic 150 lamellen (geïnspireerd op de Krook in Gent), die niet alleen voor een aangename interieurbeleving zorgen (zonder het uitzicht te beperken!), maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene esthetiek.”

De buitenschil in beton en glas wordt geflankeerd door een stalen voorzetgevel met strategisch gepositioneerde horizontale zwarte zonweringslamellen.

Rechthoekige zonweringslamellen

De gevel van het gebouw is bovenaan aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic lamellen. Die aluminium lamellen hebben een dubbele functie. Ze dienen enerzijds als zonwering en vermijden inkijk. Anderzijds zorgen ze voor een speelse dynamiek en geven ze het gebouw een bijzondere uitstraling.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details