Platform over gevels, glas & daken
Intelligente oplossingen voor het verbinden van bouwdelen 
Project Porseleinen Hof is een ontwikkeling van Synchroon, ontworpen door Orange architects. Schock leverde de Isolink® verankeringen. (Beeld: Beeldenfabriek)

Intelligente oplossingen voor het verbinden van bouwdelen 

Schöck is dé specialist in hoogwaardige verbindingscomponenten voor structurele, statische en constructieve toepassingen. Van warmte- en geluidsisolatie tot veranker- en wapeningstechniek. Zeer populair in het assortiment zijn de staven van glasvezelversterkt kunststof (GVK), die een aantal unieke eigenschappen combineren.

“Glasvezelversterkt kunststof is corrosievrij, non-magnetisch, makkelijk verspaanbaar en niet elektrisch geleidend”, vertelt Michiel Rietveld, Internationaal Accountmanager Isolink & Combar bij Schöck Nederland b.v. “Bovendien heeft het materiaal een hoge treksterkte van >1.000 N/mm2 en een zeer geringe thermische geleiding van 0,7 W/mK. Ook is glasvezelversterkt kunststof 3,5 keer lichter dan staal, waardoor grote projectvoordelen behaald kunnen worden.” Bovengenoemde eigenschappen leveren een positieve bijdrage aan de missie van Schöck om de bouw schoner, efficiënter en duurzamer te maken. Om blijvend aan de grote vraag uit de markt te voldoen, worden de glasvezelcomposieten staven van Schöck sinds 2020 geproduceerd in de nieuwe fabriek in Halle (DE).

Geschroefde montage met Isolink F.

Slanker en schoner

De glasvezelcomposieten staven van Schöck worden onder andere toegepast als wapening (Combar), sandwichverankering (Isolink C) en gevelverankering (Isolink F). “Dankzij de geringe thermische geleiding van Isolink kan een gevel tot wel 50% slanker gerealiseerd worden”, benadrukt Michiel. “Zonder verlies van isolatiewaarden. De toepassing resulteert in kwalitatief goed geïsoleerde wanden en gevels die niet alleen uiterst dun zijn, maar ook aanzienlijk schoner voor ons milieu. Onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat maar liefst 15-25% CO2 bespaard kan worden door de toepassing van dit materiaal.”

Nieuwe efficiëntere plaatsingsmethode: de Screwtool.

Thermisch en constructief verbonden

Een ander voordeel van het verbinden met Isolink is dat er door het ontbreken van koudebruggen geen condensvorming kan ontstaan, vertelt Michiel. “Hierdoor wordt schimmelvorming voorkomen. In de afgelopen twee jaar hebben wij voor beide Isolink producten een mooie stap gemaakt in de doorontwikkeling. Zo hebben wij een voor de gevelverankering een droge geschroefde montage ontwikkeld, die zich uitermate goed leent voor het renoveren en achteraf isoleren van gevels in de bestaande bouw. Voor de Isolink C sandwichverankering hebben wij de plaatsingsmethode van de ankers vereenvoudigd, door de introductie van de screwtool. Hierdoor is voorboren van de isolatie niet meer nodig.”

In het project Porseleinen Hof in Delft is de achterconstructie van de keramische gevels koudebrugvrij verankerd met het Schöck Isolink F systeem.

Vooraanstaande projecten

In 2023 zijn de Isolink sandwich- en gevelverankeringen in diverse vooraanstaande projecten toegepast. Als voorbeeld noemt Michiel project Porseleinen Hof in Delft, waar in samenwerking met Leebo Intelligente Bouwsystemen en met behulp van het Schöck Isolink F systeem de complete porseleinen gevel koudebrugvrij aan de achterconstructie is verankerd. “Indrukwekkend is ook Overhoeks gebouw De Jakoba in Amsterdam, waarvoor we onze Isolink C sandwichverankering hebben geleverd. Ook zijn onze glasvezelcomposieten staven hier gebruikt om de speciale esthetische elementen met het gebouw te verbinden. Beide projecten sluiten perfect aan bij ons motto, namelijk dat met onze innovatieve verbindingen elk project zowel thermisch als constructief op het hoogste niveau wordt verbonden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details