Platform over gevels, glas & daken
Grote glaspartijen creëren met circulaire, eenvoudig te verwerken vliesgevel
Tekst: Johan Debaere Beeld: Hans Cockuyt, John Kees, SAPA

Grote glaspartijen creëren met circulaire, eenvoudig te verwerken vliesgevel

Architecten en opdrachtgevers kiezen meer en meer voor grote glaspartijen met slanke profielen om veel daglicht binnen te laten en maximale transparantie te garanderen. De verwerker wil het graag zo optimaal mogelijk houden. Tot slot zijn duurzaamheid en circulariteit dé codewoorden in onze hedendaagse maatschappij. SAPA combineerde al die aspecten in het innovatieve modulaire gevelconcept TENTAL, geproduceerd van Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal met een uiterst lage CO2-footprint.

Voor de productie van TENTAL 50 en 60 wordt alleen Hydro CIRCAL 75R gebruikt. Hydro kan als eerste ook profielen van 100% gerecycled materiaal produceren.

Focus op architect en verwerker

Met TENTAL krijgen architecten en consultants de creatieve vrijheid om de gevel te ontwerpen, die ze ook echt voor ogen hebben. Dit modulaire concept, beschikbaar met 50 en 60 mm brede aluminiumprofielen, laat immers toe om gevels met grote beglazingseenheden te creëren. De modules kunnen voorzien zijn van panelen met een gewicht tot 850 kg en een oppervlakte tot 12,25 m², afhankelijk van het toegepaste type glas. Speciaal voor deze gevels werden verdekte, naar binnen en naar buiten opengaande ramen ontworpen en er is keuze uit een compleet gamma afdekkappen, verschillende assemblagetechnologieën en een breed gamma afwerkingen en kleuren. Bovendien kan de techniek eenvoudig tussen TENTAL 50 en 60 gewisseld worden en is deze vliesgevel compatibel met een volledige reeks ramen, deuren en schuifdeuren van SAPA.

TENTAL is beschikbaar met 50 en 60 mm brede aluminiumprofielen. Deze vliesgevel is ook compatibel met een volledige reeks ramen, deuren en schuifdeuren van SAPA. (Beeld: John Kees)

“TENTAL scoort hoog met een luchtdichtheid tot AE 1500 Pa, een waterdichtheid tot RE 1500 Pa, een windweerstand tot 2000 Pa, een inbraakwerendheid klasse RC2 en RC3, een thermische isolatie Ucw tot 1.4 W/m²K en een akoestische isolatie Rw (C;Ctr) van 43 (-1;-3) dB. Techniek is één aspect, maar we bieden met dit concept vooral ook een eenvoudige oplossing, waardoor verwerkers geen schrik moeten hebben dat een gevel voor hen een te complexe materie is”, stelt Roger Cremer, Country manager Benelux voor het merk SAPA. “Bij de ontwikkeling van deze vliesgevel heeft onze R&D-afdeling gekeken hoe ze het leven van de fabrikant gevoelig konden vergemakkelijken. Dankzij een eenvoudige en snelle assemblage en montage van de systemen kan immers ook veel tijd bespaard worden. Vooral bij de kleinere gevelbouwer kan dit economische aspect doorslaggevend zijn. Ook het nieuwe raam- en deursysteem SOLEAL NEXT, dat we na de bouwvak verder zullen uitrollen, is revolutionair wat de verwerking betreft.”

Dit modulaire concept laat toe om gevels met grote beglazingseenheden te creëren, ook in combinatie met zonwering. (Beeld: Hans Cockuyt)

Betrokkenheid bij het milieu

Uiteraard werd bij de ontwikkeling ook rekening gehouden met circulariteit en duurzaamheid, thema’s die vandaag niet meer uit de bouwsector weg te denken zijn. Hydro, het moederbedrijf van het merk SAPA, kiest er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en heeft fors geïnvesteerd om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig te reduceren. 

Dankzij deze vliesgevel kan men veel daglicht laten binnenvallen en behoudt men steeds het maximale zicht op de omgeving. (Beeld: SAPA)

“Net als voor de andere systemen van SAPA wordt voor de productie van TENTAL 50 en 60 alleen Hydro CIRCAL 75R gebruikt, met name aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat en een voetafdruk van slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium heeft. Aluminium is ideaal als circulair materiaal. Het kan immers eindeloos gebruikt worden zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen. Dankzij de revolutionaire behandeling van het aangeleverd schroot is de kwaliteit van dit materiaal heel vergelijkbaar met primair aluminium”, sluit Roger Cremer af. “We gaan trouwens nog een stapje verder, want Hydro Building Systems is de eerste fabrikant van aluminium bouwsystemen die raam-, deur-, vliesgevelprofielen van 100% gerecycled aluminium kan produceren. Dit onder de naam Hydro CIRCAL 100R. Dat laat ons toe om profielen te maken met een koolstofvoetafdruk van gemiddeld 0,5 kg per kg geproduceerd aluminium, meteen het laagste ter wereld.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details