Platform over gevels, glas & daken
Gemetalliseerde binnenzonwering: oplossing bij BENG-normering
Residentieel Verosol Originals Plissé gordijnen. (Beeld: Verosol)

Gemetalliseerde binnenzonwering: oplossing bij BENG-normering

Daarnaast moeten per 1-1-2023 alle bestaande kantoorgebouwen minimaal voldoen aan energielabel C, hetgeen nog relatief onbekend is. Verosol, specialist in het ontwerpen en produceren van functionele stoffen voor binnenzonwering en tevens de uitvinder van het gemetalliseerde textiel, biedt totaaloplossingen voor deze uitdagingen.

Green Square Library in Sydney waar Verosol SilverScreen rolgordijnen zijn toegepast. (Beeld: Peter Miller)

BENG in nieuwbouw

Evert Bos, productmanager bij Verosol legt uit dat er bij nieuwbouw drie indicatoren belangrijk zijn voor de BENG-berekening. “Ten eerste de maximale energiebehoefte van een gebouw, waarbij het belangrijk is het energieverbruik te verlagen. Ten tweede het terugdringen van het gebruik van primaire fossiele brandstoffen en ten derde het minimale aandeel hernieuwbare energie.”

Binnenzonwering

Bij de eerste indicator wordt de waardering van zonwering als beleidsmaatregel beschreven en moet dus meegenomen worden. Sinds kort valt daar ook binnenzonwering onder. “Mits deze onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het klimatiseringssysteem,” zegt Bos. “Dat betekent dat deze automatisch gestuurd is en gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem dat de klimatisering bestuurt.”

Green Square Library in Sydney, voorzien van Verosol SilverScreen rolgordijnen. (Beeld: Peter Miller)

Zonwerende én isolerende functie

Waar er voorheen alleen in de zomer werd gekeken hoe je warmte kon weren en daarmee reducties op koeling kon behalen (lagere ZTA of g-waarde), wordt er tegenwoordig ook een betere isolatie verkregen wanneer de binnenzonwering gedurende het stookseizoen ’s nachts gesloten is. Dat voorkomt afkoeling waardoor er minder verwarming nodig is (lagere U-waarde). Bos: “Het is een absolute meerwaarde dat de zonwerende en isolerende werking van binnenzonwering tegenwoordig in de berekeningen voor energieprestaties van een gebouw meegenomen mogen worden.” 

Logische combinatie

“Bij Verosol staat de ontwikkeling in technologie niet stil,” vervolgt Bos. “Ons team van engineers is constant op zoek naar methodes om een optimale gevelisolatie te bereiken die zoveel mogelijk doorzicht behoudt én warmte van de zon tegenhoudt.” De keuze voor de beglazing en de toegepaste coating in combinatie met binnenzonwering is relevant om de vereiste energieprestaties te behalen. “Met Verosol binnenzonwering kun je blijven voldoen aan de zwaardere normen zonder concessies te doen op ontwerpvrijheid. Daarmee is het esthetisch beter, goedkoper én minder onderhoudsgevoelig.” Bos is ervan overtuigd dat architecten en aannemers het belang van zonwering gecombineerd met beglazing bij nieuwbouw voor BENG-normering wel inzien.

(Beeld: Verosol)

Bestaande bouw

Maar hij constateert ook dat lang niet iedereen zich ervan bewust is dat ook voor bestaande bouw de regelgeving wordt aangescherpt. Over twee jaar al moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Als een pand niet aan die norm voldoet, mag het niet meer als kantoor gebruikt worden, staat in het Bouwbesluit. “Veel gebouweigenaren hebben geen idee dat dit op hun pad komt en hoe ze dit in kunnen vullen. Verosol heeft enorm veel kennis en ervaring in huis en beschikt over een eigen Expert Centre om gericht te kunnen adviseren met betrekking tot glas- en zonweringskeuze. Uniek in Nederland binnen de branche. Zo adviseren we bijvoorbeeld om de coating van isolerende beglazing niet op de (gelamineerde) binnenruit-, maar op de buitenruit te zetten. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijker, maar wanneer je het combineert met de dynamisch geregelde zonwering van Verosol, krijg je de optimale situatie op het gebied van isolerende eigenschappen en zonwerende prestaties.” Bos besluit: Dankzij het juiste advies over een totaaloplossing met gemetalliseerde binnenzonwering, kunnen gewenste energieprestaties behaald worden waarmee aan de nieuwe BENG-norm voldaan wordt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details