Platform over gevels, glas & daken
Duurzame glasproducent lanceert nieuw low-carbon glasproduct 
Een kijkje in de float oven.

Duurzame glasproducent lanceert nieuw low-carbon glasproduct 

Pilkington Mirai™, het nieuwe low-carbon glasproduct van NSG / Pilkington, is op 10 oktober jongstleden wereldwijd gelanceerd. “Ons nieuwe basisglas product is een reactie op de alsmaar toenemende focus op de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving”, zegt Martijn Rietveld, Commercieel Manager bij Pilkington Nederland. “Hiermee behalen we 50% minder CO2-uitstoot ten opzichte van ons standaard Pilkington floatglas.”

“Mirai betekent ‘toekomst’ in het Japans”, licht Martijn toe. “En ook wij als glasproducent kunnen én willen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst. Dat doen we door de productie van glas duurzamer te maken waardoor er minder impact op het milieu is.”

Voor de productie van het low-carbon glas gebruikt Pilkington een hoger gehalte gerecycled glas, past het alternatieve brandstoffen toe en wordt duurzamere groene stroom gebruikt.

Low-carbon glasproduct

“Op dit moment is Pilkington MiraiTM het meest duurzame beschikbare glasproduct op de markt”, weet Martijn. “Hiermee maken we een mooie stap voorwaarts richting een duurzamere toekomst. Niet alleen binnen de duurzaamheidsambities van de NSG Group, waar Pilkington Nederland onderdeel van uit maakt, maar het past ook bij de toenemende vraag vanuit de markt. De duurzaamheidseisen in de bouw worden namelijk alsmaar strenger.” 

In makechange worden alle wereldwijde en lokale duurzame initiatieven verzameld en gedeeld zodat iedereen kan putten uit elkaars kennis en ervaring.

Duurzamer geproduceerd

Op de vraag hoe de duurzamere productie tot stand is gekomen, antwoordt Martijn: “Dat is een combinatie van factoren. Zo gebruiken we voor de productie van ons low-carbon glas een hoger gehalte gerecycled glas, passen we alternatieve brandstoffen toe en gebruiken we duurzamere groene stroom. Ik denk overigens dat we de techniek in huis hebben om de CO2-uitstoot nóg verder terug te dringen in de toekomst, maar daar is wel veel voor nodig waarbij wij weer afhankelijk zijn van andere factoren zoals brandstoffen en infrastructuur. Maar dit is natuurlijk al een flinke stap.” Martijn benadrukt dat de efficiëntere en duurzamere productie géén invloed heeft op de kwaliteit, esthetiek en prestaties van ons glas. “Die zijn onveranderd goed.”

Een nieuwe kijk op de toekomst door Pilkington MiraiTM.

Complete range

Met dit nieuwe basisglas product kan Pilkington Nederland de complete range blijven leveren in de gangbare gelaagde samenstelling. “Pilkington MiraiTM kan uitgevoerd worden in diverse diktes en uitvoeringen en ook aan dit basisglas kunnen we diverse functies toevoegen.” Als voorbeeld noemt hij de Pilkington OptithermTM coating (de HR-coating met een hoge thermische isolatie en lage Ug-waarde) en de Pilkington SuncoolTM (de zonwerende coating met verschillende niveaus van lichtdoorlatendheid en energiedoorlatendheid). “Zo kunnen we leveren wat klanten van ons gewend zijn, maar dan duurzamer.” Volgens Martijn is het een interessante ontwikkeling voor de gehele keten. “Ook gevelbouwers en aannemers willen hun Scope 3-emissie beoordeling voor projecten verbeteren en de supply chain -waar komt een product vandaan en is dat duurzaam geproduceerd- speelt hierbij een belangrijke rol. Door Pilkington MiraiTM toe te passen binnen een project, zetten ook zij weer een stap in de goede richting.”

Pilkington MiraiTM is een nieuw basisglas product dat uitgevoerd kan worden in diverse diktes en uitvoeringen. Ook aan dit basisglas kunnen diverse functies toegevoegd worden.

Verandering

De wereldwijde lancering van Pilkington MiraiTM is een primeur binnen de organisatie zelf. “We zitten in een transitie waar we met z’n allen doorheen moeten. Ik ben van mening dat we het zo interessant mogelijk moeten maken voor de markt, maar ook dat we hier als markt gezamenlijk in op moeten trekken”, zegt Martijn. “Dat is de reden dat we de wereldwijd langdurige ambitie en alle duurzame initiatieven binnen NSG Group bij elkaar brengen onder de naam ‘makechange’. “Deze campagne wordt wereldwijd van land tot land uitgerold, maar wel in de eigen taal en gericht op de eigen klanten in de lokale markt.” Martijn zegt dat er wel een uniforme uitstraling binnen die campagne gehanteerd wordt, voor een betere herkenbaarheid. “Alle wereldwijde en lokale duurzame initiatieven worden in makechange verzameld en gedeeld, zodat iedereen kan putten uit elkaars kennis en ervaring.” Vanuit Nederland zijn er al enkele duurzame initiatieven opgenomen in de makechange database, en er volgen er nog meer. “Zo is Pilkington Nederland bezig met de hercertificering van het Cradle 2 Cradle certificaat en is de verworven Categorie I milieuverklaring in de Nationale Milieu Database (NMD) onderdeel van de makechange strategie.”

In de praktijk

“Nu de lancering van Pilkington MiraiTM een feit is, staan we te popelen om het in de praktijk te gaan toepassen”, zegt Martijn en geeft hierbij aan dat ze voor de eerste projecten en pilots graag extra meedenken met hun klanten om het tot een gezamenlijk succes te maken. “Het product is klaar, wij zijn er klaar voor, dus kom maar op met die projecten!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details