Platform over gevels, glas & daken
Dubbelzijdige tape maakt montageproces van verstevigingsprofielen eenvoudiger

Dubbelzijdige tape maakt montageproces van verstevigingsprofielen eenvoudiger

De afgelopen jaren zag tesa de vraag naar dubbelzijdige zelfklevende tape toenemen. Deze tapes worden onder andere toegepast voor de bevestiging van verstevigingsprofielen aan panelen bij decoratieve wandbekleding of attractieve gevels. Ontwikkeling van het materiaal in het onderzoekscentrum in Hamburg leidde tot de tesa ACXplus, die geschikt is voor het bevestigen van profielen op panelen van dun metaal of composiet.

Jens Emmerich, Technical Sales & Application Support: “Met het plaatsen van de dubbelzijdige tape tussen een paneel en een verstevigingsprofiel voorkomen onze klanten dat het paneel gaat bewegen bij harde wind of dat het losraakt bij vibratie.” In plaats van tape kan ook worden gewerkt met vloeibare lijm. “Lijm heeft echter een bepaalde droogtijd, wat voor capaciteitsdruk op de werkplaats kan zorgen. Daarom kent tesa ACXplus een hoge aanvangshechting.”

Op later tijdstip bevestigen

Als tweede bezwaar benoemt Emmerich dat ieder paneel dat met lijm wordt bevestigd aan een verstevigingsprofiel, direct muurvast zit. “Van flexibiliteit is geen sprake. Met ACXplus  kunnen verstevigingsprofielen vooraf worden voorzien van de tape en op een later tijdstip worden bevestigd op de panelen. Na bevestiging is de tape in staat spanning op te vangen bij wisseling van temperatuur.” Limeparts Drooghmans koos voor ACXplus bij het realiseren van het hoofdkantoor van Cordeel in Temse. Koen Vandersmissen: “In totaal werden 5.500 m² Alucobond-panelen geplaatst, die zijn opgebouwd uit twee aluminium platen van telkens 0,5 millimeter en een Polymeer tussenlaag van 3 millimeter. Een revolutionair gevelsysteem, dat een onzichtbare en trillingvrije plaatsing van de panelen toelaat en het tevens mogelijk maakt elk paneel individueel uit te nemen in geval van schade of bij werk achter de gevel.”

Minimalistisch design

Zeker ten opzichte van de mechanische montage van een verstevigingsprofiel, kiezen architecten met de tape voor een minimalistisch design. Emmerich: “Het laatste wat je wilt, is dat het materiaal beschadigt. Een tape blijft mooi verborgen achter het paneel in de gebouwschil. Je hebt geen extra apparatuur, gereedschap of energie nodig en dat vermindert de complexiteit.” De uiteindelijke productie is afhankelijk van verschillende designparameters van de klant. “In het onderzoekscentrum testen we met materialen van de klant aan welke mate van spanning de tape dient te voldoen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details