Platform over gevels, glas & daken
De veiligheid van een steiger wordt steeds belangrijker

De veiligheid van een steiger wordt steeds belangrijker

De bouw is een van de gevaarlijkste arbeidssectoren
De bouw is een van de gevaarlijkste sectoren om in te werken. Op en rond de bouwplaats kunnen zich namelijk tal van ongelukken voordoen, vaak met letsel als gevolg of soms zelfs dodelijke afloop. Het is niet voor niets dat er de laatste jaren steeds meer nadruk is komen te liggen op het belang van veiligheid in de bouw. Zowel onder werkgevers- en werknemersorganisaties, in de politiek en in de media zijn dit soort geluiden te horen. En dat is meer dan terecht, want de cijfers zijn schokkend. Zo verscheen in maart 2018 in de landelijke media het bericht dat het aantal dodelijke ongevallen in de bouw in de jaren ervoor flink gestegen was. Terwijl er in 2011 negen doden vielen, liep dit aantal op naar 16 in 2016 en liefst 20 doden in 2017. Tussen 2009 en 2017 vielen in de bouwsector in Nederland in totaal 162 doden te betreuren. Deze getallen betekenen dat circa één op de vier dodelijke ongevallen op de werkvloer plaatsvindt in de bouw.

Het gebruik van steigers kan veiliger: nieuwe wetgeving
Met name valpartijen en ongelukken met machines en gereedschappen veroorzaken veel ellende. Speciale aandacht is er dan ook voor de veiligheid rond het gebruik van steigers in de bouwsector. Om deze reden gelden er per 1 januari 2018 aanzienlijk strengere regels rond de opbouw en het gebruik van de rolsteiger. Bouwbedrijven en ook particulieren zijn sinds die tijd verplicht om veiliger met steigers om te gaan.

Belangrijkste aandachtspunten uit de wetgeving
De Inspectie SZW heeft een werkinstructie opgesteld die gebruikers van steigers adviseert hoe ze veiliger met steigers kunnen omgaan. Er zijn enkele belangrijke zwaartepunten geformuleerd in de nieuwe aanpak. Zo moeten steigers altijd via de instructies van de fabrikant worden opgebouwd, waarvoor een duidelijke handleiding is opgesteld. De steigers dienen aan de zogeheten NEN EN 1004-norm te voldoen en moeten periodiek goed onderhouden worden. Minimaal eens per jaar dient een specialist de steiger te keuren, waarbij er gekeken wordt of de steiger in goede staat verkeert. Een belangrijke maatregel voor het gebruik van steigers is de verplichting dat er, voordat een nieuw plateau gelegd of betreden wordt, op het steigergedeelte valbescherming aangebracht moet worden op heuphoogte. De aangebrachte heupleuningen moeten voorkomen dat bouwvakkers of klussers van de steiger kunnen vallen. Verder is er verscherpte aandacht voor de bevestiging van steigers aan de panden waar gewerkt wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details