Door de jaren heen is de dakpan steeds meer geëvolueerd naar een esthetisch product al dan niet met aanvullende functionaliteiten. Harold Kock van Nelskamp Dakpannen praat ons bij over de evolutie van de dakpan en de vele mogelijkheden anno 2021.
Werd een dak in het verleden vooral als functioneel gezien, vandaag de dag vormt het een wezenlijk onderdeel van een gebouw, begint Kock. “Dat verklaart het enorme gamma aan keuzemogelijkheden in modellen en kleur. We produceren meer dan 250 verschillende soorten, waaronder ook speciale oplossingen voor het gebruik van dakpannen in de gevel of zelfs complete PV-modules in dakpanmotief die naadloos in het dak geïntegreerd kunnen worden. Kortom, architecten en opdrachtgevers kunnen hun creativiteit maximaal laten gelden.”
De traditionele rode dakpan lijkt langzaam uit het straatbeeld te verdwijnen. “Zeker bij bepaalde nieuwbouwwijken zal je nauwelijks nog een rode dakpan aantreffen,” erkent Kock. “Iedereen gaat voor een zwarte kleurstelling, passend bij de trend van donkere kleuren voor de kozijnen. Dat maakt het totaalbeeld van zo’n wijk in mijn ogen verschrikkelijk saai. Gelukkig weten sommige opdrachtgevers en architecten een stukje diversiteit te waarderen, een mooie ontwikkeling. Door verschillende kleurnuances te combineren op een project ontstaat een verfrissend beeld. Natuurlijk zijn er genuanceerde pannen waar kleuren gemengd op de pan aanwezig zijn door gebruik van verschillende engobes (vloeibare klei met oxiden en mineralen die bij verhitting verkleuren, red.), maar eenvoudiger én uitdagender zijn daken waarbij meerdere kleuren dakpannen worden ingedekt. Hiermee kan de ontwerper zelf de sterkte van de nuance bepalen. Steeds vaker wordt gekozen voor diversiteit ofwel door zich te onderscheiden van andere typen woningen ofwel om het dak op de enkele woning ten opzichte van de buren een eigen identiteit te geven.”
Materialen worden steeds schaarser en uitdagingen steeds groter om weersonafhankelijk te bouwen. Kock ziet een stijgende belangstelling voor het gebruik van dakpannen aan de gevel als alternatief voor bijvoorbeeld een baksteen. “Om het dak vloeiend over te laten lopen in de gevel, hebben we de zogenaamde knikpan ontwikkeld. Deze is bij ons op maat te bestellen. Over functionaliteit gesproken, de trend naar PV-panelen raakt natuurlijk ook onze branche. Het zijn echter twee werelden, twee verschillende industrieën. Niet zelden ontstaan problemen door ‘kiepende’ dakpannen omdat de PV-beugels niet deugdelijk zijn aangebracht. Wij brengen die twee werelden bij elkaar met onze PV-modules die de horizontale belijning van de dakpannen volgt en ook dezelfde hoogte en zelfde aansluiting heeft. Daarmee kan de dakdekker eenvoudig de PV-modules plaatsen en is de functionaliteit gegarandeerd door één partij. Daarmee geven nu al invulling aan de Wet kwaliteitsborging.”
De PV-modules zijn nu nog uitsluitend verkrijgbaar in een vlakke uitvoering, maar daar komt binnenkort ook verandering in, verklapt Kock. “Ook de celopbrengst per vierkante meter is vergelijk aan die van klassieke PV-panelen. Kortom, de dakpan heeft de laatste jaren een enorme evolutie doorgemaakt en het einde is nog lang niet in zicht.”