Platform over gevels, glas & daken
Breakthrough in view through

Breakthrough in view through

Doorzicht, view through, is eigenlijk best lastig te kwantificeren. Het gaat veel meer over ervaren en emotie. Dat zegt Lindsay Hovenier, Product manager Fabrics bij Verosol. Een toonaangevend en vooruitstrevend internationaal bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de distributie van gemetalliseerde raambekleding van topkwaliteit. Met het nieuwe product ClearView, heeft het bedrijf een heuse doorbraak in doorzicht te pakken.

“Verosol staat voor ‘heat control, light control & view through’,” vervolgt Hovenier. “Met onze Heat & Light Kit kunnen we die eerste twee USP’s direct aan onze klanten laten zien. Maar hoe ga je zoiets niet-technisch als ‘view through’ nou uitleggen als men het niet ter plekke ervaart?” Ook daar heeft Verosol over nagedacht!

Bizar maar waar – dit microscoopbeeld van ClearView laat zien dat door de metallisering en structuur het doorzicht als Excellent is gewaardeerd. Beter dan andere textielen met vergelijkbare openheidsfactoren. In de praktijk leidt dat tot excellent doorzicht, terwijl visueel comfort wordt gewaarborgd.

 

Beleving

“Mensen hebben beleving en herkenning nodig om te snappen wat de toegevoegde waarde van een product is,” weet Hovenier. “In de huidige tijd waarin veel wordt thuis gewerkt, maar ook in de grotere kantoorpanden, is iedereen wel bekend met de hinderlijke schittering die op een beeldscherm kan vallen. Toch wil je je ook niet ‘opgesloten’ voelen op het moment dat je de zonwering naar beneden doet. Dus een product dat warmte en schittering weert, maar wél met behoud van doorzicht. Laten wij daar nou een succesvolle oplossing voor hebben!”

De ClearView binnenzonwering van Verosol voorkomt hinderlijke schittering op het beeldscherm, heeft een optimaal thermisch comfort en zorgt dat je tóch lekker naar buiten kunt kijken.

 

ClearView

Verosol heeft de perfecte balans gevonden tussen doorkijk en controle over de warmte, licht en schittering. “Bij het ontwikkelen was het doel: creëer een stof met de beste doorkijk in combinatie met een lage openheidsfactor. Meer dan vijftig tests later is daar de ClearView.”

Momenteel wordt voor het kwantificeren van doorzicht de Europese norm EN14501 gebruikt. Deze is echter erg generiek. Onze ClearView binnenzonwering heeft echter zó’n mooi doorzicht, veel beter dan andere textielen met vergelijkbare openheidsfactoren, dat we opteren voor een andere classificatiemethode.”

Met de Verosol Heat & Light Kit ervaren onze klanten wat het verschil in comfort is tussen gemetalliseerd en niet gemetalliseerd textiel in heat & light control.

 

Proof of concept

“Daarom hebben we ITA RWTH Aachen University gevraagd om ons projectenportfolio te beoordelen volgens de door hen ontworpen classificatiemethode. Het onafhankelijke instituut, dat veel ervaring heeft op het gebied van buitenzonwering en doorzicht, heeft tests uitgevoerd met onder andere de ClearView waarvan de certificaten en het technische rapport beschikbaar zijn. Als proof of concept hebben wij een variant van een opticientest gedaan die ITA heeft uitgebouwd en op basis van vijf criteria heeft beoordeeld. Ze keken naar onder andere cognitieve perceptie en hoe homogeen het materiaal is. De regelmatigheid van de structuur is een belangrijke factor bij het doorzicht van een stof. Naast de openheidsfactor is er ook uitgebreid gekeken naar de lichttransmissie. Als die niet goed is, krijg je een wazig effect als je naar buiten kijkt. Al deze factoren zijn door ITA meegewogen in de beoordeling van het doek en de mate van doorzicht.”

Voordelen

Exceptioneel doorzicht – alle kleuren scoren ‘Excellent Visibility’ (de hoogst haalbare score volgens ITA RWTH Aachen University)

– Buitengewoon hoge zonnereflectie van 74% (uniek in de markt op gemetalliseerd polyester)

Zeer milieuvriendelijke toepassing (PVC-vrij)

– BREAAM; GreenGuard Gold + HPD2.1

– Zeer goede brandclassificatie – score Europese test EN13501-1: B-s1, d0

– Glare control klasse 3 (BREAAM HEA 3 – tegengaan lichtschitteringen)

De zeer geavanceerde en precieze samenstelling van het textiel, in combinatie met een relatief lage openheidsfactor van 3%, biedt een uitstekende balans tussen het tegengaan van lichthinder met behoud van voortreffelijk doorzicht. Bovendien zorgen de superieure prestaties voor uitstekend
visueel en thermisch comfort.

“Voor het eerst onderzoekt een onafhankelijk instituut het doorzicht van binnenzonwering en koppelt er een view through rate aan. Een classificatie die helemaal nieuw is in ons vakgebied. Verosol is erg trots dat ze hier aan de wieg heeft gestaan.” Hovenier besluit: “Zoals altijd kijken we vanuit de R&D van Verosol naar doeken die écht een toegevoegde waarde leveren. Waarbij thermisch comfort in combinatie met visueel comfort in optimale balans is, maar mét behoud van doorzicht. Daarin zijn we maximaal geslaagd met de binnenzonwering ClearView.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details