Platform over gevels, glas & daken
Beeldbepalende zonwering: grote lamellen en gevlochten RVS-gaasgordijnen
De basis van de RVS-gaasgordijnen wordt gevormd door een gewoven en gelaste spiraaldraad geproduceerd door Twentinox.

Beeldbepalende zonwering: grote lamellen en gevlochten RVS-gaasgordijnen

De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. In een wijk van voornamelijk anonieme gebouwen heeft Quartz iets verrassends fris. De beeldbepalende zonweringsconcepten van Lenco® bezorgen het moderne kantoorgebouw twee gezichten. De forse lamellen en RVS-gaasgordijnen werden niet eerder op deze manier uitgevoerd. 

De gevels van Quartz hebben genereuze, verdiepingshoge glaspartijen. Het verschil in karakter van de omliggende straten en de oriëntatie van de gevels bepalen volgens POLO Architects het gevelontwerp. Het gebouw, gerealiseerd door aannemer BPC in opdracht van Cofinimmo, heeft twee gezichten. Ten zuiden, langs de smalle Jozef II-straat, houdt een zonwering van grote, horizontale lamellen de hoogstaande zomerzon buiten. Langs de westkant staat de zon laag en hebben horizontale lamellen weinig effect. Voor deze gevel is gekozen voor een extravert karakter. Gevlochten RVS-gaasgordijnen kunnen naargelang de stand van de zon elektrisch geopend of gesloten worden.

Gevlochten RVS-gaasgordijnen kunnen naargelang de stand van de zon elektrisch geopend of gesloten worden.

Grote lamellen

Lenco® is in Nederland al heel lang bekend bij architecten omwille van zijn specialisme in de ontwikkeling van structurele beeldbepalende zonwering. “We krijgen veel aanvragen en steeds vaker ook vanuit België,” zegt directeur Tonnie van Hooijdonk. “Dat is ook de reden dat de aanvraag voor Quartz op ons pad is gekomen. De architect had een bepaald beeld voor ogen, dat allesbehalve standaard was en ook niet eerder op deze manier was uitgevoerd. We pakken zo’n project van A tot Z op en werken een compleet concept uit. Het uitgangspunt van POLO Architects is vertaald in een aluminium lamellenzonwering en in een concept met RVS- gaasgordijnen. Het idee achter de grote lamellen is dat het open karakter van de gevel behouden blijft. Want hoe kleiner de lamellen, hoe meer glasoppervlakte wordt bedekt. De lamellen zijn driehoekig van vorm, 700 millimeter diep en volledig naar klantwens ontworpen en geëxtrudeerd. Ze worden automatisch aangestuurd en kunnen desgewenst de gevel volledig sluiten.”

Gevlochten RVS-gaasgordijnen

Met de RVS-gaasgordijnen maakt de architect een verwijzing naar een ‘open huis’. De metafoor stelt het vastgeroeste idee van een anoniem kantoorgebouw bij naar een huiselijke plek waar gewerkt én geleefd wordt. Van Hooijdonk: “Gevlochten gaaszonwering hebben we reeds eerder toegepast als screentoepassing, echter niet in deze opstelling als horizontaal vouwende zonwering. De basis wordt gevormd door een gewoven en gelaste spiraaldraad geproduceerd door Twentinox. Er zijn spectraal testen uitgevoerd om de mate van zonwerendheid aan te tonen. Om het golvende patroon van de gordijnen nog beter tot zijn recht te laten komen is de rails waaraan de gordijnen zijn opgehangen aan de boven en onderzijde onevenwijdig ten opzichte van de gevel geplaatst. De aandrijving is op maat aangepast en geprogrammeerd voor dit project. Elk gordijnelement beschikt over een eigen motor die is verbonden met een centraal besturingssysteem. In een testopstelling is voorafgaande een duurtest uitgevoerd en zijn de gordijnen 15.000 keer open en dicht gestuurd.”

De forse lamellen en RVS-gaasgordijnen werden niet eerder op deze manier uitgevoerd.

In totaal heeft Lenco® voor Quartz 1.000 strekkende meter aan lamellen geproduceerd en 138 gaasgordijnen in verschillende afmetingen. “De gaasgordijnen zijn door Twentinox uitgevoerd in RVS, maar kunnen ook uit aluminium of in een ander metaal gemaakt worden,” voegt Van Hooijdonk nog toe. “Quartz is een mooi voorbeeld van een project waarbij we onze meerwaarde hebben kunnen laten gelden. Behalve het ontwikkelen van vooruitstrevende zonweringsconcepten in aluminium zijn we niet ‘vies’ van andere materialen en ook sterk in houten lamellen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details