Platform over gevels, glas & daken
Afwisselend schouwspel van koper en hout
Architect Rogier Groeveld van bureau Mens als Maat hield bij het ontwerp maximaal rekening met de oriëntatie van het perceel.

Afwisselend schouwspel van koper en hout

Toen de opdrachtgevers een bestaande woning uit de jaren ’70 kochten in Bloemendaal, was het hun intentie om de woning te renoveren. Maar dat plan wijzigde al snel. De begane grond met een plafondhoogte van 2,30 meter vond de bouwheer veel te laag. Reken daarbij de matige kwaliteit van de cascowoning en sloop en heropbouw werd de logische stap. Voor het ontwerp namen de bewoners architect Rogier Groeneveld in de arm. Het resultaat van de gevel? Een afwisselend schouwspel van koper en hout. Voor de houten schuifpanelen koos de architect voor DucoSlide Wood van DUCO Ventilation & Sun Control.

De open- en dichtschuivende panelen laten een flinke zontoetreding in de winter toe, zodat het huis deels passief verwarmd wordt, maar voorkomen oververhitting in de zomer.

Architect Rogier Groeveld van bureau Mens als Maat hield bij het ontwerp maximaal rekening met de oriëntatie van het perceel. De achtergevel is geheel op het zuiden én op het achterliggende bos gericht. De rechtergevel wordt naar achteren toe meer open. Waar het hoofdvolume en de lagere aanbouw elkaar ontmoeten, is een verticale raamstrook gemaakt. Deze aanbouw op de begane grond heeft een lager en smaller deel om de schaal naar de tuin te verkleinen. Het maakt ook ruimte voor een half overdekt terras aan de zuidwestzijde. Met het dak is een dynamische compositie gecreëerd door de twee delen visueel over elkaar te leggen. Voor de grote glaspartijen koos men voor aluminium schuifpanelen met houten lamellen.

Voor de houten schuifpanelen koos de architect voor DucoSlide Wood van DUCO Ventilation & Sun Control.

Beweegbare architecturale zonwering

Zowel de onder- als bovendorpels van de schuifdeuren en de rails voor de schuifpanelen zijn zorgvuldig weggewerkt in plafond en vloer, zodat binnen- en buitenruimte vloeiend in elkaar overlopen. De DucoSlide schuifpanelen bezorgen de gevels een dynamische uitstraling. De open- en dichtschuivende panelen laten een flinke zontoetreding in de winter toe, zodat het huis deels passief verwarmd wordt, maar voorkomen oververhitting in de zomer. Zo krijgt het huis twee gezichten: koper enerzijds en stuc met schuifpanelen anderzijds. De horizontaal geplaatste lamellen zorgen tevens voor behoud van daglicht en garanderen maximale privacy.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details