Platform over gevels, glas & daken
228 portiekwoningen in Den Haag met respect verduurzaamd
Dankzij het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic in combinatie met een eindafwerking van minerale gevelstrips is de fraaie uitstraling van de wederopbouwarchitectuur behouden gebleven.

228 portiekwoningen in Den Haag met respect verduurzaamd

Knap staaltje hogeschool buitengevelisolatie

In de Haagse wijk Moerwijk Noord zijn in opdracht van Haag Wonen 228 portiekwoningen verduurzaamd. Voorwaarde was dat de fraaie uitstraling van de wederopbouwarchitectuur behouden bleef. En dat is aardig gelukt, mogen we nu toch wel concluderen. Met dank aan het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic in combinatie met een eindafwerking van minerale gevelstrips.

De naoorlogse uitbreidingswijk Moerwijk is grotendeels opgezet volgens het stedenbouwkundig plan van Willem Dudok uit 1946, bestaande uit langgerekte complexen afgewisseld met kleinschalige woonblokken en hofjes. De 228 woningen in Moerwijk Noord zijn gebouwd rond 1953. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de doorgaande horizontale lijnen en een duidelijke ritmiek van portieken en stalen kozijnen in wit betonnen kaders die contrasteren met het rode gevelmetselwerk. Nadeel van deze fraaie bouwstijl is de beperkte energetische weerstand van kozijnen en metselwerk.

Met het lichtgewicht plaatmateriaal StoDeco uit Verolith in combinatie met pleisterwerk is het beeld van de betonnen kaders rond de kozijnen gekopieerd.

Dikke winterjas

Bij het energetisch upgraden van zo’n wijk was het volgens KOW architecten tot in het recente verleden redelijk gebruikelijk om de gevels in te pakken met een isolatiesysteem en af te werken met een sierpleister. “In dit geval zou de fraaie uitstraling van de wederopbouwarchitectuur dan compleet verloren gaan. Reden voor de architect om zich sterk te maken voor het behoud van die fraaie uitstraling”, zegt Bert de Gier, Projectmanager bij Sto Isoned. “Met ons buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic en een eindafwerking in minerale gevelstrips hebben we dat oorspronkelijke beeld weer teruggebracht. Maar dan wel voorzien van een dikke ‘winterjas’ van 12 centimeter, waarvan 10 centimeter isolatie. En met het lichtgewicht plaatmateriaal StoDeco uit Verolith, een vulkanisch gesteente, in combinatie met pleisterwerk is het beeld van de betonnen kaders rond de kozijnen gekopieerd. StoDeco laat zich in iedere vorm zetten en kan 3D gefreesd worden voor de gewenste profilering en uitstraling.”

In totaal is er in deze wijk ruim 10.000 m2 van het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic toegepast.

Duurzame oplossing

In totaal is er volgens Bert in deze wijk ruim 10.000 m2 van het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic toegepast. “Het systeem is leverbaar met keuze uit verschillende isolatiematerialen, maar doorgaans wordt gekozen voor EPS, zoals ook hier bij de 228 portiekwoningen. De reststukken EPS nemen we overigens weer in en worden hergebruikt. Dit maakt het buitengevelisolatiesysteem tot een buitengewoon duurzame oplossing, zeker in combinatie met de minerale gevelstrips die in principe geen onderhoud vragen.” Aan de achterzijde van de woningen is het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic voorzien van een sierpleister als eindafwerking, op het eerste stramien na aan weerszijden. “Dat is vooral een economische afweging, maar zorgt eveneens voor een luxueuze uitstraling. Het mooie van dit systeem is dat je een gevel zonder sloop en overlast toekomstbestendig kunt maken, zonder verlies van kostbare binnenruimte.”

In de wijk bevinden zich nog enkele blokken in oorspronkelijke staat. “Optisch een groot verschil met de verduurzaamde woningen die allemaal schoon en fris ogen, waarbij het niet opvalt dat er een compleet nieuwe jas omheen zit”, zegt Bert. “Iedereen is maar wat trots op het eindresultaat. Het is te danken aan de zeer prettige samenwerking in het bouwteam (HaagWonen, Era Contour, en KOW). Het gehele project was samen met Eilers Afbouw een flinke uitdaging. Een knap staaltje hogeschool buitengevelisolatie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details