Platform over gevels, glas & daken
Grote circulaire renovatie Rivierenhuis Amsterdam
Bij de grootschalige verduurzaming van het Rivierenhuis wordt onder meer vloer- en gevelisolatie aangebracht, wordt het glas vervangen door HR++ glas en gaat het gebouw van het gas af. (Beeld: DOOR Architecten)

Grote circulaire renovatie Rivierenhuis Amsterdam

Het Rivierenhuis, een iconisch gebouw uit 1964 in Amsterdam-Zuid, wordt grondig gerenoveerd en collectief verduurzaamd. Dat is nodig, want er is sprake van veel achterstallig onderhoud en de huidige woningen voldoen -ook energetisch- niet aan de eisen van tegenwoordig.

Bij de grootschalige renovatie wordt onder meer vloer- en gevelisolatie aangebracht, wordt het glas vervangen door HR++ glas en gaat het gebouw van het gas af. Ook krijgt het gebouw aan de buitenzijde een facelift. Zo worden onder andere de fletse gevelpanelen vervangen waarmee de oorspronkelijke donkerblauwe kleur weer terugkomt in de gevel.

Het gebouw krijgt tevens een facelift aan de buitenzijde: de fletse gevelpanelen worden vervangen en de oorspronkelijke donkerblauwe kleur komt weer terug in de gevel. (Beeld: DOOR Architecten)

Zo circulair mogelijk

Het doel van woningcorporatie Eigen Haard en aannemer Hemubo is om de renovatie zo circulair mogelijk uit te voeren. Het is voor hen één van de meest ambitieuze projecten ooit. Daarbij werken ze graag samen met partijen die net zo ambitieus zijn als zij op het gebied van duurzaam en circulair bouwen. Eén van die partijen is Weerter Paneel Industrie (WPI). Met een team van experts is er bij dit project vanuit alle perspectieven gekeken naar milieuvriendelijk bouwen, met hergebruik van materialen en recycling van bestaande elementen. Op deze manier kan er slim en kostenbesparend gebouwd worden, met oog voor het milieu. “Voor de kozijnen gold: waar mogelijk behouden, waar nodig heeft Timmerfabriek Heerenveen nieuwe houten kozijnen gemaakt”, weet Willem-Jan Korsten van WPI. In alle kozijnen, nieuw of hergebruikt, zijn de sandwichpanelen van WPI verwerkt. En die zijn allesbehalve standaard.

WPI ontwikkelde voor dit project samen met ClimaRad, die decentrale ventilatie-oplossingen voor de woningbouw levert, een prefab sandwichpaneel. (Beeld: WPI)

Geprefabriceerd sandwichpaneel

“Samen met ClimaRad, die decentrale ventilatie-oplossingen voor de woningbouw levert, heeft WPI voor dit project een prefab sandwichpaneel ontwikkeld”, vervolgt Willem-Jan. Hij legt uit dat het sandwichpaneel zo gemaakt is dat het ClimaRad-ventilatiesysteem daar direct op aangesloten kan worden. “In het geprefabriceerde sandwichpaneel zit het systeem met de ventilatieopeningen verwerkt. Aan de binnenzijde zit het paneel met de aansluitingen, waar de ventilatie-unit middels een montageplaat snel en eenvoudig op geïnstalleerd kan worden. Groot voordeel hierbij is dat de openingen altijd op de juiste positie zitten en het dus niet fout kan gaan.” Volgens Willem-Jan wijkt dit paneel met ventilatie-unit erop niet of nauwelijks af van het standaard borstweringspaneel. “Een esthetisch en functioneel fraaie oplossing waarbij er wordt gezorgd voor een goed binnenklimaat in de woningen!”

In alle kozijnen, nieuw of hergebruikt, zijn de sandwichpanelen van WPI verwerkt. (Beeld: WPI)

Steni Gevelbekleding maakt het verschil

Dit is een vorm van renovatie waarbij het juiste materiaalgebruik het verschil maakt. Niet alleen op esthetisch vlak, maar ook met betrekking tot isolatiewaarden en brandklasse. “En door bepaalde materiaalkeuzes kun je óók het verschil maken in CO2-uitstoot”, benadrukt Willem-Jan. “Dat is ook de reden geweest dat DOOR architecten gekozen heeft voor Steni Gevelbekleding aan de buitenzijde van de gevel. “Het is een extreem sterke steencomposiet plaat, waarop 60 jaar garantie wordt afgegeven en die geheel te recyclen is aan het einde van diens productieve levensduur. “We hebben de Steni Colour verlijmd op onze sandwichpanelen in de prachtige donkerblauwe kleur (met donkere kern) van de oorspronkelijke gevel.”

De Steni Colour Gevelbekleding in de prachtige donkerblauwe kleur van de oorspronkelijke gevel is door WPI verlijmd op de sandwichpanelen. (Beeld: WPI)

Volgens DOOR architecten resulteert de gehele circulaire en biobased aanpak van de renovatie van het Rivierenhuis in 1,2 miljoen kg CO2-besparing ten opzichte van traditioneel bouwen, oftewel 60.000 bomen die een jaar groeien! Indrukwekkend, vindt Willem-Jan. “Net als het feit dat de 320 oude appartementen uit de jaren zestig in dit Rivierenhuis door deze transformatie moderne wooneenheden worden, die weer voldoen aan de geldende normen, waarbij duurzaamheid en hedendaags comfort voorop staan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?