Platform over gevels, glas & daken
Esthetisch bouwen het uitgangspunt bij karakteristieke wijk Jeruzalem in Amsterdam

Esthetisch bouwen het uitgangspunt bij karakteristieke wijk Jeruzalem in Amsterdam

Jeruzalem, een bijzondere wijk in Amsterdam die deel uitmaakt van Tuindorp Frankendael. De wijk zelf gold als mijlpaal in de ontwikkeling van de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Nederland. Inmiddels is de karakteristieke monumentale wijk in de Watergraafsmeer op de schop genomen en gerenoveerd. Maar er is ook nieuwbouw toegevoegd, waarbij de nieuwbouwwoningen qua stijl naadloos aansluiten op de oude woningen. Bijlbouw verzorgde de betonnen gevelbekleding.

Gevelbouwer Bijlbouw staat bekend vanwege haar vakwerk binnen twee disciplines. Enerzijds werkzaam in de industrie (met clientèle in de Botlek), waar het hoge veiligheidsregime een eis is. Hierbij voldoet Bijlbouw aan de hoogst haalbare eisen binnen de veiligheidscertificaten. Anderzijds staat Bijlbouw bekend vanwege de projecten in de architectonische utiliteits- en woningbouw, waar project Jeruzalem een mooi voorbeeld van is.

Project Jeruzalem Amsterdam: een mooi voorbeeld van architectonische woningbouw waar gevelbouwer Bijlbouw haar vakkundigheid laat zien.

 

Esthetisch bouwen

Het luxe en architectonische zit ‘m niet per definitie in de woningen zelf, maar wél in de gevelbekleding van de nieuwbouw. De architect wilde de grote stenen platen -waar de oude huisjes van gemaakt zijn- nabootsen. Qua kleur en structuur moest het overeenkomen met het karakter van de bestaande kenmerkende gevels. Bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen trok al snel totaalaanbieder Bijlbouw aan boord om mee te denken hoe hier gestalte aan gegeven kon worden.

De nieuwbouw is gebaseerd op de bestaande monumentale karakteristieken van Jeruzalem.

 

Slanke gevel, hoge isolatie

Naast de uitstraling was het ook belangrijk om in een hele slanke gevel een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te realiseren. Een technische uitdaging waar de engineers van Bijlbouw wel raad mee weten. Het bouwteam is een proces in gegaan waarin allerlei opties werden bekeken. Vanuit het idee van de architect zijn de mogelijkheden bekeken en vervolgens is besloten wat daadwerkelijk gerealiseerd kon worden binnen het budget en de planning van de aannemer.

Betonnen gevelbekleding

Er is gekeken naar een gevel van keramiek, zoals Bijlbouw die ook bij de bibliotheek in Deventer realiseerde, maar uiteindelijk heeft men toch gekozen voor een betonnen gevelbekleding. Om de gewenste uitstraling van de architect zo goed mogelijk te benaderen, heeft Bijlbouw monsters aangeleverd, waarin gevarieerd werd met kleur én structuur. Tevens werd er een Mock-up gemaakt, waar door derden ook een raam en deur in zijn opgenomen, om het als geheel voor te leggen aan het bouwteam. Vooral de subtiele detaillering en grafische belijning waren voor de architect van groot belang. Ook de bruine plint was erg belangrijk voor de uitstraling van de nieuwbouw, zodat die zou passen binnen de huidige bouwstijl van de bestaande woningen.

In de betonnen gevelbekleding zijn unieke details opgenomen, zoals het huisnummer van de woning.

 

Intensief montage proces

Op de betonnen binnenmuren die de aannemer heeft gezet, is daarna de gevelschil door Bijlbouw opgebouwd. De isolatie, de folies, het inboren van de ankers aan de achterzijde van de betonpanelen, het profiel: alles is voorbereid om de 30mm dikke zware betonpanelen niet zichtbaar te bevestigen. De panelen zijn aan het profiel bevestigd met behulp van stelschroeven, die het meteen mogelijk maakten om alles heel exact af te stellen. Als een ware puzzel hebben de vakkundige monteurs van Bijlbouw de panelen met verschillende structuren in verschillende patronen zó bevestigd dat het lijnenspel -zoals de architect het voor ogen had- ook gerealiseerd werd. Een hele verantwoordelijkheid maar absoluut toevertrouwd aan het vakkundige team van Bijlbouw. Het eindresultaat mag er wezen!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?