Tagarchief: Van Iersel Geveltechniek

Oog voor detail en respect voor de historie

Iersel-Berghege-1
Lees het gehele artikel

Het kantoor van Bouwbedrijf Berghege is sinds de jaren tachtig gevestigd in een klooster dat dateert uit 1883. Het voldeed echter niet meer aan de hedendaagse eisen. Reden voor het bouwbedrijf om het monumentale pand een ingrijpende update te geven, en hier en daar wat uit te breiden. Maar wel met oog voor detail en respect voor de historie. Van Iersel Geveltechniek werd ingevlogen om de buitenkozijnen te vervangen en de vliesgevels voor de glazen uitbreidingen te realiseren. 

Het monumentale pand is niet alleen weer in oude luister hersteld, maar ook zodanig ‘verbouwd’ dat het voldoet aan de hedendaagse eisen. “In de jaren tachtig is het klooster door Berghege getransformeerd tot kantoorgebouw en sindsdien is er eigenlijk weinig meer gebeurd”, zegt Herre Jongbloed van Van Iersel Geveltechniek. “Om de grootschalige metamorfose mogelijk te maken, werd het hele kantoor leeggeruimd en verplaatst naar een tijdelijke locatie. De inrichting ging namelijk helemaal op schop. Vanwege de complexiteit van met name de uitbreidingen en aansluitingen op het monumentale gebouw, zijn we door Berghege gevraagd om te participeren in het bouwteam.”

Ranke profilering

Het ontwerptraject van de grootschalige metamorfose heeft volgens Jongbloed bijna driekwart jaar in beslag genomen. “Alles werd tot in detail besproken en tot op de millimeter voorbereid en ingemeten. Een ontzettend mooi, maar intensief traject. Zowel technisch als esthetisch waren er de nodige uitdagingen om aan de beoogde uitstraling te voldoen, zoals bedacht door de architect. En vooral om de aansluitingen van de glazen uitbreidingen op de bestaande gevel zo goed mogelijk te engineeren, waterdicht, maar toch heel fraai.” Het monumentaal pand is voorzien van een aantal glazen uitbreidingen en een nieuwe kloostergang aan de patio.  

“Deze gevels zijn uitgevoerd in ranke, brons geanodiseerde aluminium vliesgevels van het type Schüco FWS 35 PD”, zegt Jongbloed. “Het geeft het statige gebouw op de begane grond een heel open karakter. Daarnaast hebben we een aantal bestaande buitenkozijnen in het monumentaal pand vervangen door nieuwe stalen exemplaren van het type Forster Unico XS. Uiteraard ook weer zo slank mogelijk gedetailleerd.”

Eeuwenoude details

Het monumentaal pand heeft een bepaald statuur in Oss, dus iedereen keek als het ware ‘over de schouders mee’ en had er wel een mening over, weet Jongbloed. “Het belang om er iets moois van te maken was enorm.” Maar dat kun je wel aan Van Iersel Geveltechniek overlaten. “Door de glazen uitbreidingen heel slank te detailleren en de profielserie daar op af te stemmen, zijn de uitbouwen ondergeschikt aan het monumentale hoofdgebouw, maar voegen toch wel degelijk ‘iets’ toe. Het resultaat is een unieke, hoogwaardige werkomgeving. Je kijkt je ogen uit in het gebouw, zo ontzettend mooi is het. De prachtige, eeuwenoude details zijn bewaard gebleven en komen eigenlijk nog beter tot hun recht in de nieuwe, moderne omgeving.” Na deze grootschalige metamorfose wordt het pand zó gewaardeerd dat het in 2021 zelfs werd beloond met een nominatie voor de prestigieuze architectuurprijs BNA Beste gebouw van het Jaar.  

Bouwinfo Kantoor Berghege, Oss
  • Opdrachtgever: Bouwbedrijf Berghege
  • Architect: Twee Snoeken architectuur
  • Aannemer: Bouwbedrijf Berghege
  • Gevelbouwer: Van Iersel Geveltechniek
  • Systeemleveranciers: Agentor N.V., Schüco Nederland BV