Tagarchief: Metaglas

Eén met de natuur

MF 20200810 200410 Het Esse Lieren kopiëren
Lees het gehele artikel

Landgoed Het Esse is een droom die uitkwam voor eigenaren Silvia en Richard Romijn. Voor een optimale symbiose tussen binnen en buiten is gekozen voor het ultraslanke raam- en puisysteem Methermo®XL van Metaglas dat hier in vrijwel alle variaties is toegepast, tot zelfs de daklichten aan toe. 

Maar liefst vier jaar werkte de familie Romijn aan de realisatie van hun villa op deze bijzondere plek aan het water. Het complex is sinds eind 2019 hun thuis en per 1 augustus 2020 geopend als B&B met vergaderruimte en wellnessfaciliteiten. “We ontdekten de Albaplas tijdens een vakantie. Het is een voormalig zandwinningsmeer dat al twee jaar te koop stond en de mogelijkheid bood een huis te bouwen aan de westkant van de plas. Zo ontstond het plan om hier een inspirerende plek te creëren waar we niet alleen als gezin kunnen wonen en werken, maar ook anderen van willen laten genieten.”

Inspiratieruimte

Het J-vormige ontwerp van Villa Het Esse is bedacht voor Silvia en Richard zelf. Silvia: “We hebben samen al heel wat verbouwingen achter de rug. Voor ons was dit een unieke kans om nu eens van scratch af een huis te bouwen dat helemaal past bij onze ideeën over wonen en leven. De verbinding met buiten en de natuur speelt daarin een grote rol. Dat zie je bijvoorbeeld aan de organische vorm van het gebouw, het gebruik van natuursteen, de vloeren die van binnen naar buiten doorlopen en zoveel mogelijk glazen gevelelementen.”   

Rene van Mierlé, Commercieel Technisch Adviseur bij Metaglas, vult aan: “Juist om die maximale transparantie te bereiken, was de familie op zoek naar een slank geprofileerd raam- en puisysteem. Via onze website stuitten ze op onze Methermo®XL-serie. We hebben de familie vervolgens uitgenodigd in onze grote inspiratieruimte en ze ondergedompeld in ‘onze’ wereld. Het ultraslanke (Nederlandse) design van Methermo®XL, de strakke vormgeving, de grote glasoppervlakken en de grote vrijheid in maatwerkmogelijkheden gaven de doorslag.”

Vrij uitzicht

Het meest in het oog springt het ‘ronde’ woondeel, dat letterlijk boven het water zweeft. Vanaf hier is er rondom vrij uitzicht over de Albaplas dankzij het gebruik van het ultraslanke aluminium raam- en deursysteem. Van Mierlé: “In het woongedeelte hebben we een horizontaal schuifraam volledig drempelloos toegepast in combinatie met minimalistische stijlen van slechts 42 millimeter, waarin de bediening vrijwel onzichtbaar is verwerkt. Op die manier ontstaat een vrij uitzicht op de plas. De ‘ronding’ is overigens met ons profielsysteem gesegmenteerd gedetailleerd. Een ware eyecatcher op de kop van de villa. En daar blijft het niet bij, want er is ook een schuifpui met open hoek toegepast om nóg meer het binnen- met het buitengevoel te verenigen. In feite is de complete Methermo®XL-serie hier wel benut. Behalve de schuifpuien zijn ook de draai-/kiep ramen, deuren, vaste elementen en zelfs enkele daklichten uitgevoerd in ons ultraslanke, modulair te combineren profielsysteem. Het staat garant voor maximale transparantie en een prettig leefklimaat.” Silvia kan dat onderschrijven: “De natuur is hier altijd dichtbij. Voor onszelf is het vaak ook nog een beetje onwerkelijk dat we hier nu wonen. We beseffen heel goed dat deze plek haast on-Nederlands is.”

Mede door de bijzondere vorm en de uitkraging over het water, stond Metaglas voor de nodige uitdagingen. “Logistiek technisch was met name het ronde woondeel lastig te bereiken,” weet Van Mierlé. “Neemt niet weg dat we toch alles vanaf het ‘land’ hebben kunnen plaatsen. Uiteraard met de nodige hulpmiddelen, want plaatsen van ruiten van zo’n 2,50 meter breed bij 2,70 meter hoog op deze locatie is een behoorlijke uitdaging. Het resultaat is er dan ook naar. En dat wordt gelukkig niet ‘verborgen’ gehouden, want het landgoed is toegankelijk voor het publiek.”  


Bouwinfo

Villa Het Esse, Lieren

Opdrachtgever 
Particulier, Familie Romijn

Architect
Familie Romijn

Gevelbouwer
Metaglas

The Lee Towers, grootste transformatie van Nederland

Lees het gehele artikel

De Rotterdamse Europoint-gebouwen aan het Marconiplein, voorheen ook wel Marconitorens genoemd, zijn een begrip in de stad. Van 1975 tot 2015 waren twee van de drie grijs met zwart geruite kantoorkolossen het onderkomen van gemeente Rotterdam. Na de verhuizing van de ambtenaren naar De Rotterdam kwamen Europoint-torens II en III in handen van projectontwikkelaars. Zij transformeerden de iconen tot 840 huurappartementen en gaven ze een illustere naam mee: The Lee Towers.

De appartementen lopen uiteen van studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. Ze zijn volledig gemeubileerd met wit- en bruingoed. “Het zijn net hotelkamers, je kunt er met je rolkoffertje zo in”, legt Bram van Ekeren van diederendirrix architectuur & stedenbouw het concept uit. “De opdrachtgevers hebben zich gericht op afgestudeerde starters en expats die nieuw in de stad zijn en een stek nodig hebben.” De getranformeerde torens bieden optimaal wooncomfort met de service van een hotel. In de plint van de gebouwen bevinden zich horeca, werkplekken, gyms met sauna en laundrettes. Een conciërge is 24 uur per dag in de lobby aanwezig voor conveniencediensten. Hij of zij is aanspreekpunt voor vragen of verzoeken van huurders. Op de bovenste twee verdiepingen zijn twee rooftop-restaurants en entresolwoningen.

The Lee Towers, Rotterdam

Sfeervolle buitenruimte

De appartementen beschikken over royale Methermo®XL verticale schuiframen van Metaglas, waarmee de woonkamers kunnen worden omgetoverd tot een sfeervolle buitenruimte. Deze slank geprofileerde ramen hebben de oude vaste ramen vervangen, zonder het beeldbepalende karakter van de gevel aan te tasten. Van Ekeren: “Het gebouw is net als in de oude situatie mechanisch geventileerd, maar bewoners hebben nu wel de mogelijkheid om een raam open te zetten.” Het gros van de verdiepingen heeft ramen van 2,80 m breed bij 2,80 m hoog. In de plint en op de 22e en 23e etage zijn de ramen tweemaal zo hoog. De helft van elk raamoppervlak is schuifbaar met behulp van elektrische bediening. Alle ramen, met uitzondering van de plint, zijn voorzien van bronskleurig glas van 2 x 8 mm dikte. “Dit is dezelfde kleur als het oorspronkelijke glas. Hierdoor sluit het nieuwe gevelbeeld nauw aan bij het oude en dat was een belangrijke eis van de welstandscommissie.”

The Lee Towers, Rotterdam

Ramen op maat

De Methermo®XL schuiframen zijn op maat gemaakt. “Het was best een uitdaging om in de bestaande gevel een raam te creëren met vlakke detaillering”, vertelt Van Ekeren. “De bestaande stelkozijnen zitten namelijk achter de natuurstenen gevelbekleding en daar konden we niet bij. Daarom hebben we het bestaande kozijn laten zitten als stelkozijn en heeft Metaglas zijn profielen hierop aangepast.” Metaglas heeft hiervoor een behoorlijk plan van aanpak moeten maken, weet Van Ekeren. “Het oude raam eruit, indien nodig werden beschadigde kozijnen gerepareerd en is de waterdichting hersteld en dan gingen er aluminium strips over de bestaande kozijnen heen.  

Als dit gedaan was, kon het nieuwe raam erin.” De montage was geen sinecure. “De waterdichting luistert op zo’n hoogte, met een grote winddruk, zeer nauw.”

The Lee Towers, Rotterdam

2000 ramen

De transformatie is het grootste transformatieproject van Nederland, ook voor Metaglas dat zo’n 2000 ramen monteert. “Op een afstand zie je de nieuwe profilering nauwelijks en dat is, hoe gek dat ook klinkt, een compliment voor Metaglas”, aldus van Ekeren. De appartementencomplexen zijn eind 2019 geopend en zijn verder gegaan onder de naam The Lee Towers, een verwijzing naar de Rotterdamse zanger én naar een van de ontwikkelaars: Lee Foolen. Het idee hiervoor ontstond naar aanleiding van een filmpje van Arjen Lubach in het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach over America First, Netherlands Second. Daarin was te zien dat Amerika de Trump Towers heeft, maar Nederland Lee Towers heeft. “Omdat ik zelf ook Lee heet werd de grap al wel eens gemaakt om het de Lee Towers te noemen”, vertelt Foolen in dagblad Metro. Volgens de Telegraaf verbond de Rotterdamse zanger Lee Towers zijn naam maar wat graag aan de torens. „Daar word je toch gewoon een beetje stil van. Ik heb in mijn leven alle onderscheidingen gehad die je kunt krijgen, maar dit is de kers op de taart”, zei hij bij de presentatie.

‘Transparant entreegebouw voegt zich naar zijn omgeving’

Lees het gehele artikel

Een klassiek lint van oude molens, aaneen geregen door smalle dijken in een groene polder. Het oer-Hollandse landschap is hét visitekaartje van Kinderdijk. Het nieuw te bouwen bezoekerscentrum en entreegebouw mocht deze historische omgeving niet verstoren. Het langgerekte gebouw aan het water volgt de lijn van de dijk en door de grote mate van transparantie voegt het zich naar de omgeving. De verdiepingshoge glazen gevels hebben bovendien een verrassende link met de binnenvaart cruiseschepen die hier regelmatig aanmeren.

101_kinderdijk_ossip-kopieren

In 1997 werd het karakteristieke landschap van Kinderdijk uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Sindsdien groeit het aantal bezoekers exponentieel. Tot voor kort werden toeristen opgevangen in een gedateerd clubhuis met verouderde faciliteiten, maar sinds de zomer van 2019 is het entreegebied volledig opnieuw ingericht en staat er een prachtig nieuw bezoekerscentrum. M& DB Architecten uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herontwikkeling. Ze wonnen er de prijsvraag mee die was uitgeschreven door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. “We wilden er bewust geen architectonisch icoon van maken, maar een gebouw dat zich voegt naar de omgeving,” vertelt architect Michael Daane Bolier.

Naadloze verbinding

Het bezoekerscentrum bestaat uit een langwerpig volume met een beloopbaar plat dak. Daaronder bevinden zich twee glazen entreeruimtes, één voor ontvangst en één voor vertrek. Doordat het bezoekerscentrum voor de helft in het water staat en voor de helft op de kade, lijkt het te zweven boven de grond. M& DB koos voor hout, geanodiseerd aluminium en glas als primaire materialen. Het water en de lucht weerspiegelen in het aluminium waardoor het gebouw een minimale impact heeft op de omgeving. De grote glazen gevels zorgen bovendien voor een naadloze verbinding tussen de binnen- en buitenruimte, wat een unieke beleving van het oer-Hollandse landschap oplevert. Metaglas stond in voor de levering en montage van deze glazen gevels. “Door het systeem van Metaglas op een slimme manier toe te passen, kijken bezoekers echt alleen tegen glas aan,” zegt Daane Bolier.

Bertold van der Meijden, projectleider bij Metaglas vult aan: “De profielen zijn verzonken in de vloeren en plafonds toegepast.”

23_kinderdijk_ossip-kopieren

Ultraslank raamsysteem

De deuren, horizontale schuifpuien en glasgevels van het bezoekerscentrum lijken optisch één geheel, vervolgt Van der Meijden. “We hebben het gebouw rondom uitgevoerd met een dubbel U-profiel, ons Methermo®XL systeem. Het is in de basis al een ultraslank systeem, maar door de profielen verzonken toe te passen, ontstaat een nóg strakker geheel. Alle vaste delen (glaspartijen) bevinden zich in het buitenste profiel, terwijl de schuifpuien in het binnenste vlak zijn gepositioneerd. De gevels kunnen namelijk geopend worden, in meerdere delen. Onder meer bij de kaartverkoop, in het café en in de souvenirshop. Sinds enige tijd bieden we ook naar binnen- en buiten draaiende deuren in ditzelfde slanke systeem. Dat hebben we hier ook toegepast en maakt de gevel optisch één geheel.” De te openen gevels bieden volgens de architect meerdere voordelen. “Op drukke dagen bevordert het de doorstroming van
publiek en op mooie dagen vergroot het de capaciteit van het gebouw.”

058_kinderdijk_ossip-kopieren

Obstakels overwinnen

De montage van de glazen gevels bracht volgens Van der Meijden wel nog de nodige uitdagingen met zich mee. “Het gebouw ‘zweeft’ over het water en heeft bovendien grote overstekken. We hebben een speciaal hulpmiddel moeten ontwikkelen om met de kraan deze ‘obstakels’ te bedwingen om zo het glas van forse afmetingen (3 meter bij 2,70 meter) aan de waterzijde onder de overstek te kunnen plaatsen. Een precisieklus. Het vroeg ook de nodige afstemming met aannemer P. van Leeuwen. Neemt niet weg dat de montage uiterst succesvol is verlopen.” In totaal heeft Metaglas zo’n 360 m2 van het Methermo®XL systeem verwerkt in het nieuwe bezoekerscentrum. Leuk detail is dat Metaglas ook producent is van verticale schuiframen voor toepassing op binnenvaart cruiseschepen. Voor toeristen die per boot komen dus een bekend ‘gezicht’. “We zijn zo’n drie maanden bezig geweest met de voorbereiding, engineering en productie,” blikt Van der Meijden terug. “De montage heeft ongeveer een maand in beslag genomen.”

Eind augustus is het nieuwe bezoekerscentrum koninklijk geopend door Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Dat gebeurde tijdens een spectaculaire show vol muziek, fonteinen en licht. Vele jaren van voorbereiding gingen vooraf aan de grondige metamorfose van de entree van dit iconische stukje Nederland. Het eindresultaat is verbluffend. “We wilden een ingetogen en modern gebouw dat van deze tijd is creëren, want Kinderdijk is geen traditioneel erfgoed in de zin dat er niets meer gebeurt. Integendeel, het is springlevend. De nieuwste gemalen doen er nog altijd hun werk,” besluit Daane Bolier.