Tagarchief: ING Amsterdam

Grote transparantie en zachte ronde vorm bij paviljoen ING-campus Amsterdam

Lees het gehele artikel

Voor het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuid-Oost is een opvallend paviljoen gebouwd, naar ontwerp van Powerhouse Company. Door de transparante gevel met afgeronde hoeken en een hoogwaardig dak van hout en mossedum, past het paviljoen mooi in het omliggende landschap. IFS Building Systems realiseerde de bijzondere gevel van dit paviljoen.

“Vaak worstelen architecten en opdrachtgevers in ontwerp en realisatie omdat zij denken aan de ónmogelijkheden van glas en staal.” Dat zegt Arie Boerefijn, architectenadviseur bij IFS Building Systems. IFS is specialist op het gebied van glas- en staalconstructies en helpt architecten en bouwbedrijven om het volledige potentieel van het ontwerp om te zetten in de mooiste glas- en staalconstructies. “Hierdoor komen prachtige ontwerpen verder dan de creatieve fase van een project en stranden niet op te hoge kosten in de uitvoeringsfase. We balanceren soms op de grens van techniek en commercie, maar wijken nooit af van de gevraagde eisen op het gebied van veiligheid, geluidswerendheid, gelaagdheid en zonwering.”

Er was goede afstemming nodig voor de bovenbevestiging van de staalkolommen van de gevel, omdat de dakconstructie door windlast en temperatuurverschillen veel verplaatsing kent. Een mooie taak voor onze engineering!

 

Het kan wél met glas

Boerefijn: “Als je écht verstand hebt van de eigenschappen en gedragingen van glas én je brengt bestaande, bewezen technieken samen in nieuwe toepassingen, dan zijn de constructieve mogelijkheden bijna onbegrensd. Je kunt zelfs glas koudbuigen, dus tijdens de installatie! Dit levert in productie en logistiek grote kostenbesparingen op. Maar je moet wel weten wat je doet…”

Raffinement zit ‘m in de eenvoud

Bij de gevel van het ING-paviljoen is overigens warm gebogen beglazing toegepast. Boerefijn legt uit hoe de wens om het paviljoen zo transparant mogelijk te houden, ten uitvoering is gebracht: “De staalstructuur van de gevel is gerealiseerd uit stripstaal waardoor een bijzonder slank aanzicht ontstond. De gevel is voorzien van ultrahelder, ijzeroxide arm glas met combicoating die zowel isolerende- als zonwerende eigenschappen heeft en het glas wordt d.m.v. een verborgen bevestiging op de structuur gefixeerd. Sommige kolommen zijn meer dan 10 meter hoog; een behoorlijke stabiliteitsuitdaging. De glas-glas voegen zijn met kit gesloten waardoor een nagenoeg ononderbroken glashuid ontstaat. Het is mooi dat we in staat zijn om een glasgevel met zo min mogelijk zichtbelemmeringen te maken, die veilig is en een bepaalde zonwerende functie heeft. Het voelt gewoon alsof je straks buiten zit!” Boerefijn besluit: “We hebben altijd de drive om het nóg innovatiever, mooier en beter te doen. Dat maakt ieder project uniek en ieder volgend project een nieuwe uitdaging.”