Magazines / Nr 06 2018

Nr 06 2018

Kijken, kijken!

Het einde van het jaar nadert weer met rasse schreden. Wellicht heeft u zelfs de kerst is al achter de kiezen bij het lezen van deze laatste editie van Gevelbouw in 2018. Een mooie gelegenheid om kort terug te blikken en vooral ook een blik op 2019 te werpen, bijvoorbeeld op het traditionele ‘beurzenseizoen’ aan het begin van het jaar. Het is misschien een cliché, maar wat is het jaar 2018 voorbij gevlogen!

De (gevel)bouwsector boomt als nooit tevoren. In 2018 zijn er weer ontzettend mooie projecten gereali- seerd, waarvan ook u ongetwijfeld getuige bent geweest, al dan niet zijdelings via de prachtige reportages in ons vakblad. Deze ‘booming business’ heeft tegelijk ook een keerzijde. We staan voor een aantal grote uitdagingen de komende jaren. Hoe geven we gehoor aan de circulaire economie, op welke manier kun- nen we nog aan geschikt personeel komen en hoe kunnen we de bestaande bouw op een duurzame manier transformeren en toekomstbestendig maken, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Om met dat eerste te beginnen, op de VMRG-pagina’s in deze editie is een interessant artikel te lezen over de circulaire economie en wat úw rol daarin kan zijn. Daarin wordt treffend verwoord dat circulariteit niet alleen over materialen gaat, maar ook het personeelsbeleid raakt. Door bij- of omscholing wordt personeel duurzaam inzetbaar. Overigens laten we verderop in dit vakblad ook partijen aan het woord die nog wel de ‘handjes’ weten te vinden ofwel gekwalificeerd personeel om hetgeen wat bedacht wordt ook te kunnen uitvoeren op de werf.

Het transformeren van de bestaande bouw is inderdaad een hele opgave, maar ook daar valt zeker een mouw aan te passen. In deze editie zijn er weer verschillende spelers die zich richten op het verduurza- men van de gebouwschil, op alle fronten. Een groot aantal is ook aanwezig tijdens de BouwBeurs 2019 begin februari en geeft hier in Gevelbouw alvast een voorproefje van wat we mogen verwachten op de beurs in Jaarbeurs Utrecht. En wie niet te beroerd is om iets verder te reizen, kan ik van harte aanbevelen BAU München een te bezoeken van 14-19 januari 2019. Maar liefst negentien (!) hallen staan in het teken van de bouwsector.

Mede namens de medewerkers van Louwers Uitgeversorganisatie wens ik u fijne feestdagen en een goed en gezond 2019!

Wij wensen u veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: