Magazines / Nr 05 2019

Nr 05 2019

Creativiteit viert hoogtij

Dat de gevelbouwsector een creatieve sector is, weten wij als intimi natuurlijk al lang. De meest bijzondere vormen worden bedacht die technisch vaak heel uitdagend blijken te zijn. In deze editie van Gevelbouw laten we de stikstofproblematiek gewoon ‘even’ achterwege en besteden we volop aandacht aan een aantal creatieve gevelprojecten.

Zo zijn we bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen in Oldenzaal bij het nieuwe hoofdkantoor van de Dessert Meesters. In het gebouw worden de meest bijzondere ijscreaties geproduceerd. De gevel is echter minstens zo bijzonder met een houten balkenscherm van kaarsrechte en exotische Guariuba-balkjes als esthetische schil. Aanvankelijk was het de bedoeling de gevel in het topische Iroko uit te voeren, maar deze houtsoort is op het moment minder goed verkrijgbaar. Daarom werd uitgeweken naar het Braziliaanse Guariuba. Het eindresultaat is er niet minder om: maar liefst 7.300 strekkende meter balkjes van 40 millimeter dik, 68 millimeter breed en in vallende lengtes van 150 tot 610 centimeter sieren de gevel.

Van Oldenzaal verplaatsen we ons naar Den Haag. Hier bekijken we de uitbreiding van de Primary School van de International School of The Hague. Doel van de architect was om op een mooie manier meer diepte te creëren in de gevel. Daarop zijn zogenaamde esthetische kaders geproduceerd, waarbij op de kozijnprofielen een vliesgevelkoker is gemonteerd. Over creativiteit gesproken… De aluminium kaders zijn volledig kant-en-klaar in de fabriek voorbereid en gemonteerd op de kozijnen. De ‘delicate’ kunstwerken zijn vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd en in de gevel geplaatst. Op de VMRG-pagina’s meer over deze bijzondere kunstwerken.

Op diezelfde pagina’s ook een interessant artikel over de budgetneutrale revitalisatie van Stadhuis Woerden. De oudbouw verkeerde in slechte bouwkundige en bouwfysische staat. Een grootschalige revitalisatie was onontkoombaar. Voor een compacter en eenduidiger geheel zijn verschillende bouwdelen gesloopt en zijn doelgericht beperkte delen nieuwbouw toegevoegd. Het vloeroppervlak werd zo gehalveerd en dankzij de nieuwe schil heeft het gemeentehuis energetisch een sprong van meer dan zes stappen gemaakt. Opmerkelijk is dat de totale exploitatiekosten voor het vernieuwde gemeentehuis gelijk zijn gebleven aan die van het oude. Daarmee is de revitalisatie budgetneutraal tot stand gekomen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: