Magazines / Nr 05 2018

Nr 05 2018

Innovatief

De bouwsector wordt van oudsher toch vooral als een conservatieve sector beschouwd. Daar is in ‘gevelland’ al lang geen sprake meer van. Deze editie van Gevelbouw staat dan ook vooral in het teken van innovaties. Op diverse fronten worden grenzen verlegd. We geven je hier alvast een voorproefje.

Laten we eens beginnen met het appartementencomplex Sint Jacobschelp in Bergen op Zoom. De gevelbekleding en balustradeschermen kenmerken zich door een unieke profilering. Een profilering die vanwege de aard van de zetting (dieper dan breder) niet zo een, twee drie gezet kan worden. Er werd een speciaal gereedschap ontwikkeld om het schier onmogelijke toch mogelijk te maken. Knap staaltje vakmanschap.

Innovatief bezig zijn, betekent niet per definitie het omarmen van ultramoderne technologieën. Sterker nog, in deze editie maken we kennis met dak- en geveloplossingen uit vezelhennep. Het eeuwenoude gewas garandeert een uiterst stabiel binnenklimaat met weinig schommelingen in temperatuur en lucht- vochtigheid. Kortom, zo aangenaam mogelijk wonen, werken of leren zonder in grote mate afhankelijk te zijn van de installatietechniek.

Vanuit milieuperspectief is het belangrijk dat er zo min mogelijk energie gebruikt wordt bij het verduur- zamen van (gevel)elementen. Verderop in dit magazine geven we het woord aan een poedercoater die een innovatief product heeft ontwikkeld om materialen binnen drie minuten te poedercoaten bij een tem- peratuurstijging van ‘slechts’ 130 graden. En dat zonder oplossingsmiddel, dus uiterst milieuvriendelijk.

Last but not least nemen we een kijkje bij een systeemhuis dat een wel heel revolutionair gordijngevelsy- steem op de markt brengt. De kracht van het systeem? Montage van binnenuit. Volgens zijn makers is het dé revolutie van deze eeuw, biedt het een alternatief voor de veelal complexe systemen op de markt, alsmede een op het nijpend tekort aan vaklui. Een utopie? Welnee, de eerste -en zeker niet de minste- projecten zijn inmiddels al in uitvoering.

Wij wensen je veel leesplezier!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: