Magazines / Nr 05 2017

Nr 05 2017

Duurzaamheid als ‘buzzwoord’

Het begrip duurzaamheid is de laatste tijd een echt ‘buzzwoord’ geworden. Als we de wereld mogen geloven, is tegenwoordig iedereen duurzaam bezig. Duurzaamheid is echter een holle term waar je alle kanten mee op kunt. Het zegt in aanvang niet zoveel, tenzij je er een diepere betekenis aan kunt geven, zoals bij een aantal projecten in deze editie van Gevelbouw.

ABN Amro gaat bijvoorbeeld heel ver in het duurzaam ondernemen. Aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam heeft de bank begin 2017 het circulaire paviljoen geopend; het trefpunt voor duurzame ‘movers en shakers’. Het paviljoen is duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploita- tie. Zo is gekozen voor een aluminium vliesgevelsysteem dat voor 80% afkomstig is uit hergebruikt aluminium. Behalve onderdak aan medewerkers biedt het paviljoen ook ruimte voor mensen met variërende opleidingsniveaus en uiteenlopende achtergronden om in gesprek te gaan over een duur- zamere invulling van de economie.

Duurzaamheid slaat niet alleen op een lange levensduur, maar ook op het ecologische aspect. Daar bewijst bijvoorbeeld een materiaal als bamboe zijn meerwaarde. Bamboe is immers een grassoort en groeit heel snel. Na de oogst sterft de plant niet uit, want het wortelsysteem groeit verder. Het kan prima fungeren als esthetische gevelbekleding, zoals te zien bij de moderne villa in Eindhoven verderop in deze uitgave, maar kent ook semi-constructieve oplossingen.

Tot slot willen we Bram Entrop feliciteren met zijn nieuwe functie als directeur van de VMRG. Hij volgt Bert Lieverse op die na een dienstverband van 20 jaar bij de VMRG met pensioen gaat. Bram komt van de Universiteit Twente, waar hij werkzaam was als universitair docent Duurzaam Bouwen bij de vakgroep Construction Management & Engineering. Hij zegt de succesvolle lijn die zijn voorganger heeft uitgezet voort te zetten en de vereniging en het VMRG-Keurmerk verder te willen uitbouwen en versterken. We wensen hem veel succes met deze nieuwe uitdaging.

Wij wensen je veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: