Magazines / Nr 05 2016

Nr 05 2016

Architectonische iconen

‘s Werelds populairste reisgids Lonely Planet zette Rotterdam in oktober 2015 op de vijfde plaats in de top 10 van aantrekkelijkste steden van de wereld. Dat heeft de Maasstad geen windeieren gelegd, zo blijkt uit recente cijfers over de bezoekersaantallen. Het zijn vooral de architectonische iconen die buitenlandse toeristen massaal naar Rotterdam doen afreizen.

Volgens de laatste cijfers steeg het aantal buitenlandse bezoekers in Rotterdamse hotels met maar liefst 20 procent naar 201.000 gasten. Ook het aantal overnachtingen steeg evenredig van 283.000 naar 332.000. Volgens wethouder van Werkgelegenheid en Economie, Maarten Struijvenberg, moet dat haast wel verband houden met de hoge ranking op de populaire reisgids. Werd jaren geleden nog het glas geheven als er een keer een artikel werd gepubliceerd in een buitenlandse krant, inmiddels puilt het archief uit zijn voegen. Goed nieuws dus.

En goed nieuws ook voor de vaderlandse architectuur. Het zijn vooral iconen als de Markthal, het gebouw De Rotterdam en het Centraal Station die massaal op de foto worden gezet door de buitenlandse toerist. Op zich niet zo heel vreemd, want we mogen best trots zijn op deze unieke bouwwerken die al met menig award zijn bekroond. Wat dat betreft is de Maasstad ook voor de Nederlander een interessante locatie voor een stedentrip. Mocht je er een overnachting aan willen vastknopen, dan is er bovendien keuze genoeg in hotels.

En die keuze wordt als het aan de wethouder ligt alleen maar groter. Er is al weer een nieuw plan om de huidige 4.864 beschikbare hotelkamers uit te breiden. Die komen mogelijk in het voormalige, monumentale postkantoor naast het stadhuis, ook al zo’n icoon van de stad. Rotterdam staat dus als stad absoluut in de picture in het buitenland. Lonely Planet spreekt zelfs van een van de opwin- dendste steden en een openluchtmuseum voor postmoderne en hedendaagse architectuur.

Mocht je de architectonische iconen van Rotterdam inmiddels al in levenden lijve hebben bewon- derd, dan adviseert de reisgids een bezoekje te brengen aan steden als Kotor (Montenegro), Quito (Ecuador), Dublin (Ierland) en George Town (Maleisië), die net voor Rotterdam op de lijst staan. Goede reis!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: