Magazines / Nr 04 2020

Nr 04 2020

Geschiedenisboeken
Voor u ligt alweer de vierde editie van Gevelbouw van dit jaar, de zomereditie. Hopelijk heeft u – ondanks de enigszins beperkende maatregelen – toch van een welverdiende vakantie kunnen genieten en is de accu weer opgeladen voor de ‘tweede helft’ van het jaar. Een jaar dat absoluut de geschiedenisboeken in gaat en dat geldt mogelijk ook voor de vele prachtige projecten die we in deze editie belichten.

Laten we maar direct beginnen met een van de ‘klapstukken’, Forum Groningen. Een imposant gebouw met grote (en internationale) ambities, ‘engineered’ op het scherpst van de snede. De constructieve uitdagingen waren enorm: de kolommen staan op geen enkele vloer in één lijn en de gevels hellen. Ook voldoet het gebouw aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. Op de VMRG-pagina’s alle ins en outs van dit project, geïllustreerd met overigens ook prachtige foto’s van Marcel van den Burg.

Op diezelfde VMRG-pagina’s gaat Mr. Bettina Hertstein uitvoerig in op het nieuwe VGBouw Model bouwteamovereenkomst en specifiek over de gevelbouwer als deelnemer in een bouwteam. Een informatief artikel over onder meer de aansprakelijkheid, de houding en het gedrag en de ontwerpvergoeding voor aannemer en gevelbouwer-deelnemer. En om het helemaal interessant te maken, het nieuwe Model bouwteamovereenkomst is ook nog eens gratis te downloaden.

Daarnaast in deze editie aandacht voor het thema brandwerendheid. De brand in de Londense Grenfell Tower staat nog vers in het geheugen gegrift, maar ook dit jaar hebben er weer een aantal gevelbranden plaatsgehad, niet zelden met desastreuze gevolgen. We spreken een aantal specialisten die innovatieve oplossingen hebben bedacht en ontwikkeld om de brandveiligheid van een gebouw en in het bijzonder de gevel te garanderen.

Tot slot zijn we een kijkje gaan nemen bij het voormalige Rabobankkantoor aan de Fellenoord in Eindhoven. Het gebouw heeft een vooruitstrevende metamorfose ondergaan en telt maar liefst in totaal 8.000 m2(!) aan strekmetaal in de gevel. Johan van Empel vertelt tot slot over zijn BENG-waardig snelbouwsysteem, waarin hij een cellenbeton combineert met een isolatieplaat in één handzaam element. Kortom, weer genoeg stof tot nadenken.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: