Magazines / Nr 03 2020

Nr 03 2020

Het oog wil ook wat

De mens is visueel ingesteld. Architecten begrijpen dat als geen ander. In dat kader besteden we in deze editie van Gevelbouw aandacht aan een aantal spraakmakende projecten. Waaronder het nieuwe depot van museum Boijmans van Beuningen met een berkenbos op het dak, het nieuwe onderkomen van Heineken International op Schiphol en het hypermoderne entreegebouw in het historische Kinderdijk.

Een gevel met 1.664 spiegelpanelen en een groendak waarop een heus berkenbos is aangeplant. Het nieuwe kunstdepot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam is een iconisch gebouw in een stad die toch al bekend staat om haar gedurfde architectuur. Met zo’n complex dak is het een vereiste om als bouwpartners en specialisten optimaal met elkaar samen te werken. Verderop in dit magazine alle
technische ins en outs van de gevel- én dakconstructie.

Technisch minstens zo bijzonder is het nieuwe en innovatieve kantoorgebouw op Schiphol Central Business District, The Base D. Met de hoge verdiepingen, een strakke staalconstructie, veel glas en rondom beloopbare luifels is het kantorencomplex een heuse blikvanger. Vooral de beloopbare luifels, die deels als balkon zijn uitgevoerd en zijn verankerd in het vliesgevelprofiel, vereisten een specifieke draagconstructie en maakten het ontwerp en de engineering constructief uitdagend. Op de VMRG-pagina’s alle ins en outs.

Het hypermoderne entreegebouw van Kinderdijk contrasteert enorm met het klassiek lint van oude
molens en smalle dijken in een groene polder. Toch gaat het gebouw naadloos op in het karakteristieke landschap. Een huzarenstukje van de architect en gevelbouwer met als resultaat een minimalistisch en enorm transparant uiterlijk. De deuren, horizontale schuifpuien en glasgevels van het bezoekerscentrum lijken optisch één geheel. Met dank aan een ultraslank raamsysteem en verzonken profielen in de vloeren en plafonds.

Dit en nog veel meer oog voor detail in deze editie van Gevelbouw. We wensen je alvast veel leesplezier!

  

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: