Magazines / Nr 03 2019

Nr 03 2019

Goed. Beter. Best.

Na een enerverende voorselectieronde uit 114 inzendingen zijn uiteindelijk negen projecten genomineerd voor de prestigieuze titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Uiteindelijk kan er maar één met de hoofdprijs aan de haal gaan en dat is dit jaar de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Gelukkig voor de overige inzenders zijn er ook nog categoriewinnaars aangewezen en mocht ook het ‘publiek’ een prijs toekennen.

In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie scoorde de LocHal in Tilburg de meeste punten, toevallig ook de locatie waar dit jaar de uitreiking plaatshad en tevens winnaar van de Publieksprijs met bijna de helft van de 10.000 stemmen. De winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen is dit jaar het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. De Pontsteiger in Amsterdam ging met de hoofprijs in de categorie Identiteit & Icoonwaarde aan de haal en Het Schetsblok, ook in onze hoofdstad, is winnaar van de categorie Particuliere Woonbeleving.

In deze editie van Gevelbouw onder meer aandacht voor het genomineerde ImageWharf die net buiten de prijzen is gevallen en de Tilburgse LocHal. ImageWharf staat voor een uniek concept bestaande uit een drietal bouwvolumes die grotendeels met elkaar verweven lijken te zijn. De gebouwen zijn opgedeeld in diverse multifunctionele ruimtes in de vorm van werkplaatsen, ateliers en zogenaamde loftkantoren. Gele bruggen, basaltstenen sokkels, zwarte betonnen banden, goudkleurige aluminium puien, ImageWharf spreekt aan alle kanten tot de verbeelding.

Dat geldt ook voor de Tilburgse LocHal. Vanaf het vernieuwde station Tilburg kijken voorbijgangers sinds begin dit jaar direct de nieuwe openbare bibliotheek in. De herontworpen LocHal – de voormalige locomotiefwerkplaats van Nedtrain – is het kloppend hart geworden van de spoorzone. Het omvat een publieke stadshal met een indrukwekkende vitrine naar het spoor, stoere stalen (vliesgevel)constructies en een openbare evenementenruimte voor de stad. De nieuwe architectuur is volgens de architect een eigentijdse herinterpretatie van het oorspronkelijke laat-industriële gebouw uit 1932.

Behalve de twee BNA genomineerden (en één winnaar) passeren in deze editie van Gevelbouw nog veel meer unieke projecten de revue. Wat te denken van Defensie-eiland in Woerden, De Groene Kaap in Rotterdam, Grote Boel in Oosterhout, Startblok Elzenhagen in Amsterdam of de nieuwe bediencentrale bij Amerongen? Kortom, genoeg interessante topics om eens rustig door te nemen tijdens uw ongetwijfeld verdiende vakantie. Alvast veel vakantie- en leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: