Magazines / Nr 03 2018

Nr 03 2018

Bijzondere vormen

Architecten hebben vaak de wildste ideeën met uitdagende vormen. Met geavanceerde apparatuur kunnen deze bijzondere vormen vandaag de dag ook steeds beter en nauwkeuriger geproduceerd worden. In deze editie van Gevelbouw volop aandacht voor bijzondere creaties met dank aan unieke profielsystemen, gevelpanelen en beglazing.

In 2017 opende het prestigieuze Hudson’s Bay, een Canadees warenhuis, haar deuren in Amsterdam. Het voormalig hoofdkantoor van Fortis aan het Rokin werd volledig getransformeerd. Vooral de nieuwe gevel is een eyecatcher van jewelste en sluiten naadloos aan op de authentieke uitstraling van het statige gebouw aan het Rokin. Een prachtig ontwerp met 3D gebogen aluminium puien en vliesgevels met enorme (gebogen) raampartijen, maar de productie ervan vroeg wel ‘even’ aandacht. Om nog maar te zwijgen over het verschil in toleranties tussen het glas en de profielen.

De bouwkolom wordt continu met ‘BENG’ om de oren geslagen. Vanaf 2020 gelden immers strikte ener- gie-eisen waardoor nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal moeten zijn. In Amsterdam is de eerste BENG-proof woontoren van Nederland gerealiseerd. De Spakler met een EPC-waarde van 0 is een mooi voorbeeld op vlak van architecturaal bouwen met focus op energieneutraliteit. De moeilijkheid zat hem in de hoogte van het gebouw. In tegenstelling tot wat velen beweren was het met mechanische ventilatie toch mogelijk om van De Spakler een succesverhaal te maken.

Bijzondere vormen én duurzaamheid gaan hand in hand in de voormalige Knoopkazerne in het centrum van Utrecht, voorheen het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Het gebouw is getransformeerd tot gecombineerd kantoor- en vergadercentrum voor de rijksoverheid met op het plein ervoor een nieuw gebouwd circulair paviljoen. Door de ingewikkelde 45 graden hoeken in de oorspronkelijke plattegrond tot vides te transformeren en de nieuwe vliesgevel voorlangs het gebouw op te trekken, bleek de oude structuur speelser dan in eerste instantie gedacht.

Tot slot is het Eramus Medisch Centrum een project van superlatieven in zowel formaat als in het aantal innovaties dat werd geïmplementeerd. Wat te denken van de enorme glasdaken die de bouwdelen met elkaar verbinden of de unieke wiebelgevels die de zettingen van beide torens kan opvangen? Op de VMRG-pagina’s alle ins en outs van dit megaproject in de binnenstad van Rotterdam.

Wij wensen je veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: