Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

Mall of the Netherlands

Het online shoppen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als gevolg van de groei van e-commerce neemt in veel winkelgebieden de leegstand snel toe. Winkels gaan failliet of zien om andere redenen geen toekomst meer en sluiten de deuren. In Leidsenhage houden ze er een andere visie op na. Hier wordt gebouwd aan een mega winkelcentrum: Mall of the Netherlands.

Dat veel winkelpanden leegstaan is voor een deel van de consumenten een reden om een winkelgebied minder vaak te gaan bezoeken of helemaal niet meer te bezoeken. Vaak spelen de torenhoge parkeerkosten in winkelcentra of het überhaupt kunnen vinden van een parkeerplek
ook mee in de afweging om het beoogde truitje of paar schoenen dan maar vanuit de luie zetel te gaan bestellen. De initiatiefnemers van Mall of the Netherlands houden er zoals gezegd een andere visie op na en menen met hun megaconcept de consument weer op de been te krijgen. En eerlijk gezegd kan ik me daar wel in vinden.

Laten we eens beginnen met het ontwerp. Het ontwerp voor het winkelparadijs komt van de tekentafel van Roberto Meyer van MVSA Architects en is van ongekende allure met zijn glooiende vormen. Mensen verblijven nu eenmaal liever in een prettige en sfeervolle omgeving dan in een verlaten buurt met veel leegstand. Onder de golvende luifel gaat 117.000 m2 aan vloeroppervlak schuil. Het winkelend publiek wordt via een uitgekiende route langs alle winkels en vermaak geleid. Komt nog bij dat er maar liefst vierduizend parkeerplekken worden ingericht waar bezoekers gratis (!) kunnen parkeren. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een leuk dagje uit.

Het nieuwe winkelparadijs in Leidsenhage volgt het voorbeeld van vergelijkbare concepten in Stockholm en Brussel. Klein punt van aandacht is dat deze winkelcentra beide zijn gelegen in een grote stad in plaats van in de polder. Maar goed, wij Nederlanders schuwen een stukje rijden niet voor een dagje vermaak. Vanaf 2019 zullen we gaan zien of Mall of the Netherlands een succes- verhaal gaat zijn of dat de interesse van het winkelend publiek snel wegebt. Laten we hopen op het eerste. Het ontwerp is in ieder geval een verrijking voor de polder.

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: