Magazines / Nr 03 2016

Nr 03 2016

3D-printen

Hoe serieus moeten we het fenomeen 3D-printen nemen in onze sector? De technologie waarbij de printer op basis van digitale bouwtekeningen een object laag voor laag opbouwt, neemt een enorme vlucht. Dergelijke printers zijn zelfs voor de consumentenmarkt al beschikbaar, en kosten tegenwoordig ook niet eens meer de wereld. Maar, gaat deze technologie de gevelsector ook veranderen?

Wellicht wel. Tijdens Gevel 2016 konden we bijvoorbeeld twee objecten in architectonisch beton aanschouwen die uit een 3D-printer van Bruil zijn ontstaan. Met deze objecten toonde het bedrijf aan dat aan de hand van deze techniek niet alleen grijze massa’s, maar ook parametrisch gevorm- de gevels met een hoge esthetische waarde geprint kunnen worden.

Het zou volgens Bruil de invloed van de architect weer vergroten, omdat ze zich veel meer kunnen onderscheiden met aantrekkelijke vormen. Bruil verwacht binnen nu en twee jaar de techniek vol- doende doorontwikkeld te hebben om op grote schaal in te kunnen zetten.

Ook op het innovatie FabCity, de tijdelijke duurzame campus op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam, wordt druk geëxperimenteerd met 3D-printen. Hier is recent de eerste 3D Builder ter wereld in gebruik genomen. Het is een exclusieve machine, naar een idee van Universe Architecture in samenwerking met BAM, waarbij de vrije vorm in printtechniek is gekoppeld aan de robotica uit de automotive industrie.

De printmethode is vergelijkbaar met die van een inktjetprinter, maar in plaats van inkt druppelt deze machine een bindvloeistof laag voor laag op zand die verhardt tot steen in elke gewenste vorm. Zowel de ‘inkt’ als de gemaakte prints kunnen later weer als grondstof dienen. En zo is de cirkel weer rond.

De 3D Builder op FabCity gaat een begin maken met de bouw van het Landscape House in een schaal van 1 op 4. Volgens zijn makers is het ook mogelijk om met de machine ingewikkelde gevels en (gevel)ornamenten te produceren. De natuurlijke grondstoffen die als ‘inkt’ fungeren werden bovendien door de Romeinen en Chinezen al eeuwen geleden gebruikt in de bouw. Als we het zo bekijken, brengen de nieuwste technologieën ons dus geen stap verder…

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: