Magazines / Nr 02 2018

Nr 02 2018

Zomerse taferelen

Na de Russische beer voor minimaal een half jaar vaarwel te hebben gezwaaid en nog wat stuiptrek- kingen eind maart, gaan de buitentemperaturen weer de goede kant op. Sterker nog, de eerste zomerse dagen van 2018 kunnen we alweer afvinken. Een goed moment om het klimaat eens wat beter onder de loep te nemen. En dat met name het binnenklimaat. In deze editie van Gevelbouw staat dan ook het thema zonwering centraal.

Een aantal fabrikanten en leveranciers van zonweringsproducten doet in deze editie uitgebreid verslag van de noviteiten voor 2018. Want er is weer volop nieuws onder de zon. Centraal thema bij vele fabrikanten is om de zonweringsproducten nagenoeg onzichtbaar te integreren in de gevel. Uiteraard in opgetrok- ken toestand. Maar ook ‘uitgerold’ of ‘uitgeklapt’ is er steeds meer oog voor detail. De zonwering maakt integraal onderdeel uit van de architectuur. Architecten worden wat dat betreft op hun wenken bediend.

De zonwering was ook een belangrijk thema bij de nieuwbouw van het IJburg College 2 op Zeeburgerei- land in Amsterdam. De goud geanodiseerde aluminium gevelbekleding met dito kleurige, verticale vinnen op de kozijnen maakt het gebouw tot een unieke verschijning in de overwegend steenachtige omgeving. Aan de projectzonweringsspecialist de taak om de zonwering achter de vinnen te ‘verstoppen’. Het vroeg een maatwerk detaillering. Een en ander blijkt goed gelukt, want volgens de opdrachtgever is het gebouw een landmark geworden in de buurt en een gezichtsbepalende gebouw in onderwijzend Amsterdam.

Over een maatwerk detaillering gesproken, het nieuwe zwembad in Charlois (Rotterdam) zit bomvol met specifieke details. Wat wil je ook als je in een (deels) bestaand gebouw op de eerste verdieping een wedstrijdbad van Olympische afmetingen gaat plaatsen. Op de VMRG-pagina’s een uitgebreid artikel over dit bijzondere zwembad Hart van Zuid. We gaan in gesprek met zowel de architect, gevelbouwer als gebruiker Sportbedrijf Rotterdam.

Wij wensen je veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: