Magazines / Nr 02 2017

Nr 02 2017

Zonwering

De vogeltjes beginnen weer te fluiten, de bloemen staan in bloei en ook het kwik buiten stijgt langzaam in de goede richting. Kortom, het is lente. En juist rond dit seizoen met de zomer in het vooruitzicht wordt ineens de zonwering weer een heet hangijzer. Letterlijk en figuurlijk. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat we juist in deze lente-editie van Gevelbouw volop aandacht besteden aan het thema zonwering.

Het is overigens een misvatting dat zonwering alleen in de zomermaanden zijn meerwaarde kan bewijzen, want zeer zeker ook in de wintermaanden is een zonwering functioneel. En niet alleen om de lage inval van de zonnestralen te weren, maar bijvoorbeeld ook om beter zicht te hebben op de digiborden in een schoolgebouw of op de beeldschermen in een kantooromgeving. Zonwering heeft dus behalve een zonwerende functie ook een lichtwerende functie.

Vergeten we nóg een mogelijke functie van een zonwering. Als we bijvoorbeeld de mogelijkheden van een screen bekijken, dan functioneert deze in de wintermaanden ook als een extra isolator het glas en de zonwering. Dat zorgt voor een stabielere binnentemperatuur; het koelt minder af. Tot slot kan een zonwering ook voor de nodige privacy zorgen; de doorkijk van buiten naar binnen wordt immers (deels) belemmerd. Vergeten we nog dat een zonwering in een fraai dessin ook voor nét dat beetje extra sfeer kan zorgen.

Verderop in deze uitgave komt een groot aantal experts op het gebied van zonwering aan het woord. Ze presenteren hun laatste nieuwe producten en een aantal gunt ons zelfs een kijkje in de toekomst van zonwering. Daarnaast hebben we ook unieke projecten geselecteerd waarbij zonwe- ring een prominente rol speelt in het welzijn van mens en gebouw. Gekoppeld aan een gebouwbe- heersysteem maakt een zonwering namelijk wezenlijk onderdeel uit van het totale klimaatsysteem van een gebouw. Wij wensen je alvast veel leesplezier en een zonnig voorjaar!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: