Magazines / Nr 01 2016

Nr 01 2016

In de wolken

Het gaat goed met de bouw van wolkenkrabbers, zo blijkt uit recente cijfers van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). In vijf jaar tijd is het aantal superhoge wolkenkrabbers met een hoogte van meer dan 300 meter verdubbeld. In de komende jaren neemt dat aantal nog flink toe. Bovendien zijn er ‘grootse plannen’ voor de bouw van een toren van 1,7 kilometer hoogte.

Volgens de CTBUH staan er honderd wolkenkrabbers op deze aardbol die het label ‘superhoog’ dragen, dus 300 meter boven het maaiveld uitsteken. De meeste daarvan zijn de laatste vijf jaar opgeleverd en bevinden zich in het Midden-Oosten en Azië. Dubai spant de kroon met liefst acht- tien superhoge gebouwen. Het aantal ‘megahoge’ torens, dat wil zeggen met een hoogte van meer dan 600 meter, valt nog mee. Volgens de CTBUH zijn er drie gebouwen hoger dan 600 meter. Wel zijn er nog vier in aanbouw.

De Burj Khalifa in Dubai is met 829 meter nog steeds het hoogste voltooide gebouw ter wereld.
De Shanghai Tower neemt een mooie tweede plaats in. Deze toren werd recent opgeleverd en is daarmee het derde gebouw in de wereld dat de 600 meter overtreft. De specifieke spiraalvorm van het gebouw zou een besparing van 24 procent op de structurele windbelasting moeten realiseren in vergelijking met een rechthoekig gebouw van dezelfde hoogte.

Het hoogste gebouw ter wereld in Dubai zal niet lang met die eer mogen strijken. In Saudi-Arabië wordt namelijk gebouwd aan de Jeddah Tower, die naar verwachting in 2020 wordt afgebouwd. Die toren moet 1.008 meter hoog worden. Ook in Japan zijn ze gecharmeerd van deze hoogte- wedloop, want in Tokio worden plannen gesmeed voor een wolkenkrabber van 1,7 kilometer. De Sky Mile Tower zou aan liefst 55.000 mensen onderdak kunnen bieden. Het plan staat nog in de kinderschoenen en zou ook niet voor 2045 gereed kunnen zijn.

 

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: