Bij de ontwikkeling van geventileerde gevels voor hoogbouw wordt er in het kader van brandveiligheid steeds meer gevraagd naar compartimentering. Naar aanleiding van de Grenfell tower brand schreef minister Ollongren eind 2018 een brief aan de colleges van B&W in alle Nederlandse steden, waarin zij gemeenten vraagt alle bestaande gebouwen te inspecteren op risico bij brand. Bij nieuwbouw staat compartimentering steeds vaker als bespreekpunt op de agenda. De prefabbetonindustrie en houtskeletbouw zoekt inmiddels naar mogelijkheden om brandverspreiding via geventileerde spouw te voorkomen.
Het is belangrijk om goed in te spelen op actuele en toekomstgerichte bouwtechnische en architectonische vraagstukken. Dat doet Morgo Folietechniek. Bert Geerts, commercieel directeur: “In het Nederlandse Bouwbesluit worden al wel eisen gesteld aan brandveiligheid, maar over compartimenteren wordt nog niet gesproken. Terwijl dat wel een hele goede oplossing is om uitbreiding van brand via de spouw te voorkomen. Wij kunnen op het gebied van brandklasse én brandgedrag van gevels uitstekend adviseren.”
“Als enige verdeler in de Benelux werken we met Siderise, die al sinds jaar en dag barriers maakt voor de wereldmarkt. Zij ontwikkelden een FireBarrier, die is vervaardigd uit steenwolisolatie en ingepakt is met een gewapend aluminium folie waarmee gewenste ventilatie binnen de spouw mogelijk is. Bij de betonnen binnenspouwbladen werkt men met horizontale en verticale barriers, in de houtskeletbouw alleen met horizontale barriers, deze zijn voorzien van een expanderende strook. De trek van onder naar boven in de spouw is zo geborgd. Bij brand zet de strook uit en drukt de spouw dicht waardoor verspreiding via de spouw wordt voorkomen. In de houtskeletbouw wordt de barrier projectmatig of in het systeem op maat vervaardigd.”
“De meeste gevelproducten zijn single-burning getest. Garantie op gevelgedrag kun je echter pas gaan verzekeren als het complete systeem getest is. Samen met gevelpartijen testen wij daarom bij externe brandlaboratoria het complete systeem. Ook wordt er gekeken naar een Europese norm voor brandgedrag in de gevelbouw, nu is de British standard Bs8414 of de Duitse industrienorm Din 4102-1 meestal leidend.” Geerts besluit: “Er is in Nederland nog veel werk te verzetten, terwijl compartimenteren in Engeland al verplicht is en er in België een koninklijk besluit voorligt om barriers te gaan verplichten bij hoogbouw. Maar je merkt wel dat we in een fase zitten waarin de markt kantelt en de behoefte toeneemt. De gerenommeerde gevelbouwers passen ze inmiddels toe.”