Plattform auf Fassaden, Glas und Dächern
SKG-IKOB-Kenniscentrum Circulair Ondernemen in de bouw- en vastgoedsector

SKG-IKOB-Kenniscentrum Circulair Ondernemen in de bouw- en vastgoedsector

We zitten midden in de transitie naar een circulaire (bouw)economie. Steeds meer opdrachtgevers, ontwerpers, producenten en bouwbedrijven zijn op zoek naar antwoorden op circulaire vraagstukken over dit snel evoluerende onderwerp. Aangezien de planetaire grenzen bereikt worden, er schaarste in grondstoffen ontstaat en wijzigingen in het klimaat toenemen, is de urgentie groter dan ooit. SKG-IKOB Certificatie heeft het initiatief genomen tot het opzetten van het Kenniscentrum Circulair Ondernemen in de bouw- en vastgoedsector.

sdg cirkel nl 1

Bij dit initiatief zijn nog drie andere bedrijven betrokken, te weten Alkondor, Intal en New Horizon. Alkondor is gespecialiseerd in duurzame en circulaire gevels. Intal ontwikkelt, engineert, levert en produceert aluminium raam-, deur- en vliesgevelsystemen. New Horizon ontmantelt gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te verzamelen voor hergebruik.

SKG-IKOB heeft naast het onderzoeken, testen en certificeren van “nieuwe” bouwproducten en -processen ook expertise opgebouwd op het gebied van circulaire bouw. In 2020 kreeg SKG-IKOB van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht om een protocol op te stellen voor het hergebruik van kanaalplaatvloerdelen afkomstig uit gesloopte gebouwen, in het kader van circulair bouwen en het hergebruik van grondstoffen. Dit protocol wordt gebruikt om te verifiëren of de kanaalplaatvloerdelen nog steeds geschikt en van voldoende kwaliteit zijn om te worden toegepast in nieuwbouwprojecten.

In het begin van 2022 werd BRL 7010 gepubliceerd als een aanvulling op de reeds KOMO-gecertificeerde producten, waarbij de nadruk ligt op hernieuwbare of gerecyclede content. 

Samen met BouwCirculair ontwikkelde SKG-IKOB het Moederbestek met uniforme bestekeisen voor producten zoals beton, asfalt en straatbaksteen. Dit bestek stelt gemeenten, waterschappen, het rijk en provincies in staat om op een uniforme wijze een circulaire uitvraag te doen voor projecten. SKG-IKOB beoordeelt vervolgens onafhankelijk de projecten en rapporteert over de voortgang van het behalen van de vastgestelde klimaatdoelen op het gebied van CO2-reductie en circulariteit. 

De opgedane kennis en ervaring worden ingezet om de doelen van het Kenniscentrum Circulair Ondernemen te behalen. Eén van de doelen is om medewerkers uit de bouw- en vastgoedsector de kans te bieden zich door te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. De eerste stap bij het oprichten van het kenniscentrum is het bepalen van de scholingsbehoeften in de sector, waarna opleidingen kunnen worden ontwikkeld die voldoen aan deze behoeften. Deze opleidingen zullen vervolgens worden omgezet in concrete cursussen, trainingen, adviesproducten en validatie- en certificatiemethoden. Daarnaast wordt er een online platform opgezet met zelfstudieopties voor medewerkers in de sector. Het beoogde doel is dat medewerkers en werkgevers toegang krijgen tot de meest recente en relevante informatie over circulariteit en duurzaamheid en dat ze beschikken over toekomstbestendige kennis op dit gebied. 

Circulair busnessmodel 1

Fase 1 van de opbouw van het kenniscentrum is momenteel in volle gang. Kees Verweel, Sector Coördinator Circulair Bouwen bij SKG-IKOB en lid van het Team Circulaire Geveleconomie, heeft gedurende 2023 in samenwerking met MKB-bedrijven een bureauonderzoek uitgevoerd om de ontwikkelingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid in kaart te brengen. Daarnaast is er gepeild naar de behoefte aan kennis en de bijdrage die men kan leveren. Op basis hiervan worden momenteel kennismodules en het online platform ‘SKG-IKOB Circulair’ ontwikkeld.

Medio 2024 zullen de kennismodules beschikbaar zijn via SKG-IKOB opleidingen. De eerste module ‘De weg naar een circulaire (bouw)economie; de basiskennis’, is eind maart gegeven. Tijdens deze module zijn de deelnemers volledig bijgepraat over de wijze waarop de doelen uit het Nederlands Klimaatakkoord behaald kunnen worden, de R-ladder, de Sustainable Development Goals (SDG’S), etc. 

De doelstelling van het SKG-IKOB Kenniscentrum Circulair Ondernemen sluit aan bij het feit dat de gevelbranche de overstap wil maken naar een Circulaire Geveleconomie. Het streven is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gevels, gevelproducten en -materialen te behouden voor een volgende cyclus in de biologische- en technische kringlopen. De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).   

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten