Ook dit jaar steunt het VMRG Keurmerk weer BNA Beste Gebouw van het Jaar. Gevelbouwers met dit keurmerk worden regelmatig gekeurd op het gehele proces van engineering tot en met keuringen op de bouwplaats. Opdrachtgevers en architecten die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kiezen voor een gevelbouwer met het VMRG Keurmerk. Zij kiezen voor kwaliteit omdat deze bedrijven gegarandeerde kwaliteit leveren die voldoet aan de VMRG Kwaliteitseisen en adviezen. Deze gaan verder dan de wettelijke eisen. Ze kiezen voor duurzaamheid, omdat metaal een lange levensduur heeft, uitstekend herbruikbaar en onbeperkt recyclebaar is. Bij het beste gebouw hoort dus ook de beste gevel, een gevel gerealiseerd onder het VMRG Keurmerk.
Welk gebouw volgt Jonas’ in Amsterdam op als Beste Gebouw van het Jaar? De vakjury onder voorzitterschap van journalist Marcia Luyten bezocht 19 projecten uit bijna honderd inzendingen. Na een jureringsronde bleven er 11 genomineerde gebouwen over. Wat opvalt is dat er veel transformatieprojecten tussen zitten die aansluiten op het bestaande. Alle genomineerde gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs kan tot 7 mei. Op 23 mei a.s. maakt de jury bekend welk gebouw Jonas’ opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar.
Uit de inzendingen voor 2024 blijkt hoezeer architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit – het opnieuw gebruiken van gebouwen en materialen, en het bevorderen van sociale cohesie. Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie”, aldus juryvoorzitter Marcia Luyten.
Van de elf gebouwen zijn in de categorie Stimulerende Omgevingen Stadhuis Den Helder, Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam genomineerd. In de categorie Particuliere Woonbeleving zijn twee projecten geselecteerd: Het Kruishuis in Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht. In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie zijn drie nominaties. Dat zijn Faculteit ITC in Enschede, De IJboulevard in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen en het Van Gogh Village Museum in Nuenen de kanshebbers.
Architectenbureau: Arons en Gelauff architecten
Kunde: Jebber
Architectenbureau: Architectenbureaus Vincenth Schreurs BNA
Kunde: privat
Nimeto, Utrecht
Architectenbureau: Maarten van Kesteren Architecten
Kunde: Nimeto
Architectenbureau: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten
Kunde: Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad i.o.v. gemeente Den Helder
Architectenbureau: Der schwarze Hund
Kunde: Alliander N.V.
Faculteit ITC, Enschede
Architectenbureau: Civic Architects & VDNDP
Kunde: University of Twente
Architectenbureau: VenhoevenCS architecture+urbanism
Kunde: gemeente Amsterdam
Architectenbureau: MIX architectuur
Kunde: Groenvast Arnhem
Museum Paleis Het Loo, Apeldoorn
Architectenbureau: KAAN Architecten
Kunde: Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum
Architectenbureau: RO&AD Architecten
Kunde: Provincie Zeeland
Architectenbureau: Diederendirrix
Kunde: Van Gogh Sites