cosentino-thooghehuysantwerpen_photobyorianagomez-zerpa_72_0001-kopieren

De grondig gerenoveerde zuidgevel van residentie ’t Hooghe Huys is een nieuwe eyecatcher dankzij de toepassing van Dekton® Danae gevelpanelen van Cosentino.

02:46
05-06-2020

Zuidgevel ’t Hooghe Huys is een ware eyecatcher

Wie vandaag De Singel (R10) richting Antwerpen Zuid neemt, kan er niet naast kijken. De grondig gerenoveerde zuidgevel van residentie ’t Hooghe Huys is een nieuwe eyecatcher dankzij de toepassing van Dekton® Danae gevelpanelen van Cosentino.

In opdracht van VME Brederodestraat 184 kwam het project in handen van Stramien architecten. Het Antwerpse bureau werd gedurende het hele project bijgestaan door Gevelinzicht, een ingenieursbureau gespecialiseerd in gevelrenovaties. Voor ir.-architect Tine Durnez van Stramien was het ’t Hooghe Huys geen onbekend terrein. “Tot drie jaren geleden woonde ik zelf in het gebouw,” klinkt het. “Ik kende dus ook de lange historiek van problemen aan de zuidkant, op het vlak van waterdichting en isolatie. De oude gevel uit de jaren zeventig had het uiterlijk van natuursteen, maar onderzoek wees uit dat het om een betongevelpaneel ging dat aangestort en verlijmd was tegen de ruwbouw. Het duurde niet lang voordat de eerste problemen opdoken, waarna een nieuwe gevel uit metalen bardage werd geplaatst. Deze heeft de problematiek alleen verergerd. Tot enkele jaren geleden. Net toen ik verhuisde kreeg Stramien de vraag om mee een offerte te maken voor de renovatie van de gevel. Volledig ontmantelen tot ruwbouw en een nieuwe gevelpakket met goede waterdichting en voldoende isolatie plaatsen was de enige optie.”

cosentino-thooghehuysantwerpen_photobyorianagomez-zerpa_72ppi-1-kopieren

Aan de ramen werd een mooie, lichtjes uitkragende dagkant uit hetzelfde materiaal gecreëerd.

 

Zoektocht naar hoogwaardig materiaal

Gevelinzicht ondersteunde Stramien bij het renovatieproject van de zuidelijke gevel van het appartementsgebouw, met de opmaak van het technische ontwerp en kostenbeheersing. “Een project als dit is helemaal ons ding,” vertelt Joni Staljanssens van Gevelinzicht. “Voor deze gevel werd best een lang traject afgelegd om uiteindelijk tot deze mooie oplossing te komen. Het eerste idee was een natuursteengevelafwerking. Met panelen verankerd in de muur, op de traditionele manier. Dat was de wens van de bouwheer en die wens werd ook ondersteund door Stad Antwerpen. Maar dat natuursteenverhaal bleek onvoldoende performant en flexibel. We gingen op zoek naar een hoogwaardig materiaal met een steenachtige look, maar tevens met de juiste technische kwaliteiten die nodig zijn voor vochtvastheid, geventileerde gevelbouw, open voegen en de hoogte van het gebouw.” Zodoende kwamen Stramien en Gevelinzicht al snel bij Dekton® van Cosentino uit. Joni Staljanssens: “Voor België is het een primeur dat dit materiaal voor deze toepassing in een project van deze grootorde werd toegepast. De flexibiliteit van Dekton® gevelpanelen schuilt in het plaatsingsgemak. Er kon niet aan de ruwbouw verankerd worden, maar het relatief lichte Dekton® laat toe om met een volledig nieuwe aluminium onderstructuur op maat te werken. Zo konden we een zeer efficiënte opbouw realiseren met 18cm isolatie en bijkomend regenscherm dat amper geperforeerd werd.”

cosentino-thooghehuysantwerpen_photobyorianagomez-zerpa_72_0002-kopieren

Na wat onderzoek bleek Dekton® een ideale toepassing voor dit project.

 

Natuurlijke look and feel

In totaal werd er 1.000 m² Dekton® Danae (12 mm) toegepast. En het resultaat is niet alleen technisch, maar ook esthetisch hoogstaand. Tine Durnez: “Dekton® Danae heeft een zeer natuurlijke look and feel. De panelen hebben geen geprefabriceerde print, wat zorgt voor stuk voor stuk verschillende panelen. Er werd uiteindelijk gekozen om voor de grote vlakken te werken met panelen van 158cm lengte, met drie verschillende hoogtes, namelijk 92, 72 en 45cm. Voor de vlakken onder de ramen werd gewerkt met panelen van 141cm breed, met diverse hoogtes. Wat de kleur (Danae) betreft, wilden we zo dicht mogelijk aanleunen tegen de natuurlijke kleur van steen. Die knoop was dan ook snel doorgehakt.” Het resultaat is een tot de verbeelding sprekende geventileerde gevel met open voegen. “De gevel past perfect in de omgeving en heeft een zekere grandeur, zonder schreeuwerig te zijn,” vertel Joni Staljanssens. “De afmeting van de open voegen is zo voorzien dat de panelen probleemloos verwijderd en vervangen kunnen worden bij beschadigingen of eventuele problemen. Niet alleen de uitvoerders, ook de gebruikers zijn erg tevreden over de nieuwe gevel. Tijdens een algemene vergadering waren de bewoners het unaniem met elkaar eens over de meerwaarde van deze renovatie.”

Nuances brengen

Zowel Stramien als Gevelzicht kwamen via dit project nauw in aanraking met de esthetische, technische en praktische kwaliteiten van Dekton®. Joni Staljanssens: “Het ontwerpen, plaatsen en afregelen van de aluminium onderstructuur heeft een tijd geduurd, maar dankzij de nauwkeurigheid van die structuur konden de gevelpanelen zelf in enkele weken tijd worden geplaatst.” Tine Durnez bevestigt. “Dekton® is bovendien een heel interessant materiaal om bepaalde nuances aan te brengen. Zo hebben we aan de ramen bijvoorbeeld een mooie, lichtjes uitstekende dagkant uit hetzelfde materiaal kunnen creëren. Onze goede ervaring met Dekton® bij deze realisatie nemen we zeker in ons achterhoofd mee naar volgende projecten. Wat we ook gemerkt hebben is dat het bij dergelijke renovaties van cruciaal belang is om alles als een geheel op te vatten. Vervang niet zomaar het ene gevelmateriaal door het andere. Pak alles aan, dus ook isolatie en zelfs schrijnwerk. Zorg voor een garantie op waterdichting en sluit koudebruggen uit. Dat hebben we hier gedaan, mede dankzij Dekton®.”   

Tekst en beeld: Cosentino

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: ’t Hooghe Huys , Cosentino

Gevelbouw partners

© Sebastiaan Rozendaal