Platform over gevels, glas & daken
Zonnepannen vs zonnepanelen op het dak: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Zonnepannen vs zonnepanelen op het dak: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Met alle technologische ontwikkelingen van vandaag is het soms nogal lastig om onderscheid te houden. Een goed voorbeeld hiervan is de zonne energie wereld. Doordat het een zeer technische sector is zijn er voortdurend ontwikkelingen die het proces beïnvloeden of zelfs het eindproduct. Zo kunnen sommige ontwerpen niet altijd even mooi samen gaan met de aanzicht van je huis. Denk hier bijvoorbeeld aan de eerste zonnepanelen die geplaatst werden. Deze waren vooral gericht op praktijk en niet op design wat een aantal lelijke daken met zich mee heeft gebracht. In dit blog zal je lezen over het verschil tussen zonnepanelen en zonnepannen.

Wat is het eigenlijk?

Een zonnepaneel is nu al een tijdje een bekend fenomeen geworden in de wereld. De zonnepanelen bestaan uit heel veel laagjes silicium. Het zonlicht zorgt ervoor dat tussen de lagen silicium een elektrische spanning wordt opgebouwd. Deze spanning wordt vervolgens door een soort accu omgezet naar wisselstroom. Dit unieke concept heeft de energie van de zon letterlijk omgezet naar energie van de zon.

Een nieuw concept dat veel enthousiasme heeft opgewekt bij de mensen is de zonnepan. De zonnepan is eigenlijk een soortgelijk concept maar sluit beter aan bij de daken van de huizen. Door de zonnepanelen omzetten tot dakpan formaat met in de plaats van silicium een kristal bodem. Het geeft dus een mooiere uitstraling omdat het hetzelfde oogt als een standaard dakpannen dak. Echter biedt het voor sommige mensen ook een oplossing aangezien die vast zaten aan voorschriften vanuit de gemeente voor het aanzicht van hun huis. Een monumentaal pand mag bijvoorbeeld geen zonnepanelen op haar daken bezitten om het aanzicht te waarborgen. Met de toetreding van de zonnepan wordt op dit probleem ingespeeld. Dus buiten de esthetiek is het ook een oplossing voor sommige voorschriften.

De nadelen

Elk voordeel heeft natuurlijk ook weer zijn nadeel. Het nadeel van de zonnepan is dat het oppervlakte per pan een stuk kleiner is waardoor er minder energie gewonnen kan worden. Het installeren van zonnepannen in plaats van zonnepanelen zal dus gunstiger zijn voor de esthetiek maar nadeliger voor de gemiddelde energie opbrengst. Een lagere opbrengst betekent dus ook dat je minder energie zult kunnen verbruiken, of dit moet je extra afnemen. Ook zou je energiezuinige producten kunnen aanschaffen om dit te compenseren. Zo zegt 10toptest.nl. Laat de airco bijvoorbeeld staan en ga voor een plafondventilator. Door dit soort aanpassingen kun je toch geheel onafhankelijk worden van grijze stroom.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details