Platform over gevels, glas & daken
Zonlicht breekt donkere architectuur open
De zonwering doet geen afbreuk aan de charme en de stijl van deze typische Vlaamse hoeve.

Zonlicht breekt donkere architectuur open

Er zijn weinig grotere pleitbezorgers voor zonwering te vinden dan Dirk Moerman en Levi Deryckere van Demo+ Architecten. Zij zweren bij een optimaal comfort voor de bewoners en gebruikers van hun projecten en zetten dan ook volop in op screens. Zo ook bij Woning C in Zedelgem, een klassieke Vlaamse langgevelhoeve die een ingrijpende renovatie onderging. Over hun streven naar optimale daglichtinval mét aandacht voor zonwering spraken wij met architect Levi Deryckere.

Woning C is een zeer goed voorbeeld van hoe in een eerder klassiek gebouw screens ook esthetisch en succesvol geïntegreerd kunnen worden.

Vervagende grens tussen binnen en buiten

“Uiteraard is daglicht zeer belangrijk in de hedendaagse architectuur. Wij proberen de grens tussen binnen en buiten te laten verdwijnen via grote raampartijen om zo licht binnen te trekken. Maar daarbij moet je incalculeren dat het risico op oververhitting geneutraliseerd moet worden. Wij zijn altijd al voorstander geweest van ‘actieve gevels’, waarbij screens worden gebruikt om het hittegevaar te beheersen. Ook 20 jaar terug was zonwering al hét stokpaardje van het kantoor.”

De architect probeert de grens tussen binnen en buiten te laten verdwijnen via grote raampartijen om zo licht binnen te trekken.

Donkere architectuur opengebroken

“Woning C is een zeer goed voorbeeld van hoe in een eerder klassiek gebouw screens ook esthetisch en succesvol geïntegreerd kunnen worden. Dit gebouw bestond voorheen uit een kakofonie van kleine ruimtes. Dat hebben we opengetrokken; er werd volume gecreëerd onder de kap. De oorspronkelijk kleine ramen hebben we ook groter en verticaal gemaakt, met een klassieke touch. De combinatie met zonwering doet geen afbreuk aan de charme en de stijl van deze typische Vlaamse hoeve. Woning C toont mooi aan hoe een oorspronkelijk ‘donkere’ en gesloten architectuur werd opengebroken met respect voor de historische verschijningsvorm én toch comfortabel leefbaar blijft met dank aan de screens. Wij hebben al die zaken verzoend in dit project.”

Licht binnen, warmte buiten

“Wij zijn voor de consequente toepassing van screens in -bijna- alle projecten. Dat maakt een vast deel uit van onze architectuur. Als je een gezond gebouw wil, moet je in eerste instantie de warmte ook buitenhouden. Pas daarna kunnen er binnen nog meer technieken toegevoegd worden om het leefcomfort te verhogen. Dat is ook binnen een ecologische context de juiste keuze.”

Integratie

“Op vlak van doekzonwering zijn details belangrijk. Hoe meer de zonwering direct geïntegreerd kan worden in het geheel, hoe beter. Mooi wegwerken is de boodschap zodat die -met de doeken opgerold- van binnenuit zo goed als onzichtbaar is. Dat is ook waarom we dat van bij het begin integreren. Zo komt er achteraf geen kunst- en vliegwerk aan te pas.”

Futureproof metamorfose

“Woning C in Zedelgem onderging een totale metamorfose. Het was een zeer ingrijpend en intensief ontwerp, ook qua opvolging. Technisch waren wij beperkt omdat de hoeve in een landbouwzone nu een woonfunctie heeft en dus zonevreemd is. Bijbouwen mocht niet dus moesten we binnen het bestaande volume blijven. Het resultaat -veel ruimtelijker en veel meer licht- mag er best zijn. De wirwar aan kleine ruimtes en niveauverschillen voorheen hebben we opengewerkt en zo is de woning futureproof.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details