Platform over gevels, glas & daken
Overig

“Zo geautomatiseerd mogelijk komen tot een Meerjaren Onderhoudsplan”

Vanaf juni 2020 zijn voor de Betuwse corporatie KleurrijkWonen 5500 woningen onder de loep genomen, of beter gezegd in beeld gebracht.

KleurrijkWonen

6 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het gaat om een 0-meting. De corporatie legt hiermee de basis voor een Meerjaren Onderhoudsplan.

“In samenwerking met ketenpartner NijhuisWolters worden alle bouwelementen en gebreken in kaart gebracht op een innovatieve manier”, vertelt John van der Linden, projectleider/regisseur bestaande bouw bij KleurrijkWonen. “De corporatie wil graag een zo geautomatiseerd mogelijk proces om tot een Meerjaren Onderhoudsplan te komen. KleurrijkWonen wil graag het nulpunt goed vastgelegd hebben met beelden. Deze  veranderen niet en zijn altijd weer oproepbaar. Daarnaast komen bijna alle mogelijke gebreken naar voren en dat geeft ons meer inzicht in de Meerjaren Onderhoudsbegroting. Voor de bewoners en omwonenden is dit nieuw en roept dit vragen op, maar met de goede begeleiding en verspreiding van de nodige informatie wordt het voor de bewoners steeds duidelijker waarom we
dit doen.”

Facade Service Applicatie

Een uitdaging die precies past binnen het project FaSA (Facade Service Applicatie). FaSA meet op basis van de NEN2767 objectief de technische en esthetische prestaties van de gebouwschil. Hiervoor worden sensoren, drones en kunstmatige intelligentie ingezet. Deze metingen worden automatisch samengebracht, geanalyseerd en resulteren in strategische sturing op het gevelonderhoud. Met deze applicatie wordt niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht, maar ook het toekomstig onderhoud met behulp van slimme algoritmes voorspeld. De corporaties die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten vanwege lagere onderhoudskosten. Daarnaast maakt deze technologie het volgens de gevelindustrie mogelijk om de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger te bepalen. Dit is van belang voor het hergebruiken van producten en grondstoffen in een circulaire economie. In drie jaar tijd wordt FaSA ontwikkeld. De initiatiefnemers voor dit project zijn de Octo, Aeroscan en de VMRG.

Orthofoto’s

In een samenwerking tussen Octo en Aeroscan is vanaf juni 2020 tot eind van dit jaar aan dit project voor KleurrijkWonen gewerkt. Stefan Quak, commercial director bij Aeroscan: “Met dronevluchten zijn opnamen gemaakt van al deze woningen. Alle bewoners zijn vooraf goed geïnformeerd, vooral ook over het feit dat er geen privacy gevoelige informatie wordt opgeslagen. Deze wordt onzichtbaar gemaakt ofwel ‘geblurred’. De dronefotografie levert gedetailleerde orthofoto’s op. Dit zijn aan elkaar geplakte foto’s waarop een totale gevel in 2D te zien is. De foto’s kunnen zo ver ingezoomd worden dat alle elementen en gebreken te zien zijn.” 

Kunstmatige intelligentie

Deze beelden worden vervolgens verwerkt door Octo. Dit gebeurt met behulp van kunstmatige intelligentie. Er zijn vier modellen toegepast op de beelden van AeroScan: 

1. Materiaal segmentatie: per pixel wordt bepaald welk materiaal te zien is.

2. Object detectie: van een cluster pixels van het hetzelfde materiaal wordt een object geconstrueerd zoals kozijn, regenpijp, schoorsteen enz. Van deze objecten is de maat te bepalen.

3. Frame Skeleton: Dit model berekent strekkende meter schilderwerk van kozijnen. Niet alleen de lengte en breedte van een kozijn wordt herkend maar ook de tussen stijlen en regels.

4. Beschadigd schilderwerk: per kozijn pixel wordt bepaald of het afbladderend schilderwerk is.

Minder foutgevoelig

Dirk Huibers, CEO van Octo: “Met een enorme hoeveelheid data trainen wij de beeldherkenning. Een model geeft niet altijd voor elk materiaal, object of gebrek de juiste informatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat er ofwel andere beelden gebruikt moeten worden of meer of andere data gebruikt moeten worden. In diverse pilots wordt onderzocht hoe bepaalde informatie automatisch te onttrekken is uit de beelden. Het is een enorm uitdagende klus, maar het lukt inmiddels wel. We hebben heel veel kennis opgedaan over de hoeveelheid beelden, de nauwkeurigheid en compleetheid die nodig is om automatisch analyses te kunnen maken. We durven dan ook inmiddels te zeggen dat een goede digitale inspectie van vastgoed
efficiënter en minder foutgevoelig is dan een persoonlijke inspectie.”

FaSA komt mede tot stand door steun vanuit Kansen voor West II, EFRO subsidie.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%