Platform over gevels, glas & daken
Zilverpoort, Lelystad – Luxe woongebouw met 35 unieke plattegronden

Zilverpoort, Lelystad – Luxe woongebouw met 35 unieke plattegronden

Voor de zuidrand van het centrum van Lelystad ontwierp architectenbureau SKAUP Zilverpoort, een sculpturaal woongebouw met 35 luxe appartementen. Zilverpoort bezorgt het kwakkelende centrumgebied een markante nieuwe entree en transformeert het aangrenzende Zilverpark in een meer besloten groen-blauwe stadsruimte. De getrapte en per verdieping uitwaaierende hoofdvorm, een slimme portiekontsluiting en generieke geveldetails maakten 35 unieke plattegronden mogelijk.

De gemeente Lelystad heeft ambitieuze plannen met zijn centrumgebied. Het hart van de jonge stad is een gevoelige en zwakke plek. De verblijfskwaliteit is laag, de levendigheid beperkt. Aan de zuidrand van het centrumgebied wensten de gemeente Lelystad en supervisor West 8 een luxe woongebouw met een warme, villa-achtige uitstraling dat het centrumgebied een upgrade zou bezorgen. Die ambitie bereikt de gemeente nu met de realisatie van appartementencomplex Zilverpoort.

Poortgebouw voor centrumgebied

Het appartementencomplex van SKAUP op de kop van het Zilverpark is ontworpen als markant nieuw poortgebouw voor het centrumgebied. Met zijn getrapte en uitwaaierende vorm van acht verdiepingen op een bel-etage is Zilverpoort architectonisch een baken en tegelijk opmaat naar het centrum. Het appartementencomplex sluit bovendien het Zilverpark aan de oostzijde af en bezorgt de langgerekte openbare ruimte zo een geborgen en meer uitnodigend karakter.

35 unieke plattegronden

Alle 35 appartementen in Zilverpoort zijn op het park georiënteerd en hebben een unieke woningplattegrond. De appartementen variëren in grootte van 80 tot 227 mÇ. Projectarchitect Stan Korthagen: “Zilverpoort ontleent veel van zijn architectonische en woonkwaliteit aan integrale oplossingen die op meerdere manieren goed werken. De combinatie van hoofdvorm, slimme portiekontsluiting en generieke detaillering van penanten en vloerranden maakte het mogelijk om 35 unieke appartementen te realiseren. De penanten en vloerranden hebben een vaste beukmaat van 4,10 m. Alleen de maat van de sprong naar binnen verandert. Dat maakte het relatief eenvoudig alle plattegronden te individualiseren. Deze oplossing maakte ook het ontwerp- en bouwproces beheersbaar, betaalbaar en goed uitvoerbaar.” De sculpturale hoofdvorm van Zilverpoort resulteerde in grote buitenruimtes die verdeeld konden worden over alle woningen. De riante terrassen zijn tussen 16 en 101 mÇ groot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details