Platform over gevels, glas & daken
Zekerheid over de veiligheid van panelen en glas

Zekerheid over de veiligheid van panelen en glas

Toch komt het helaas voor dat er zogenaamde inbraakwerende of letselveilige vakvullingen geleverd worden die niet aan de eisen voldoen die hiervoor staan. Elke vakvulling (paneel of beglazing) dat op deze gebieden gegarandeerd voldoet, is voor inbraakwerendheid herkenbaar aan het SKG merkteken met sterren. Hetzelfde SKG merkteken geeft met plusjes de mate van letselveiligheid aan.

De producten die dit merkteken dragen zijn door SKG-IKOB getest op basis van de SKG-IKOB Kwaliteitseisen 3103 voor letselveilige en/of inbraakwerende vakvullingen. De producent krijgt bij goedkeuring een SKG-IKOB productcertificaat, waarmee hij kan aantonen dat zijn producten aan alle kwaliteitseisen voldoen. Jaarlijks wordt zowel de producent als het product tegen de eisen uit de SKG-IKOB Kwaliteitseisen 3103 beoordeeld. Voor een opdrachtgever biedt dit zekerheid over de consistentie van de productkwaliteit.

Panelen

SKG-IKOB certificeert producenten van panelen voor inbraakwerendheid op RC2 of RC3 niveau. Deze panelen worden veel toegepast in deuren en zijn herkenbaar aan het SKG merkteken met twee of drie sterren. In de praktijk ligt de focus vaak op de inbraakwerendheid van het deursysteem in combinatie met het hang- en sluitwerk. Een ketting is echter zo sterk als de zwakste schakel en om die reden is ook de kwaliteit van de vakvulling cruciaal voor het behalen van het vereiste niveau van inbraakwerendheid van de deur. Om in aanmerking te komen voor een certificaat en toestemming te krijgen voor het gebruik van het bijbehorende SKG-merkteken, dient het paneel weerstand te bieden tegen een inbraakpoging volgens NEN 5096. Daarbij wordt het paneel manueel aangevallen met de gereedschappen die horen bij het betreffende niveau van inbraakwerendheid. 

Beglazing

Het bepalen van inbraakwerendheid en letselwerendheid van beglazing gebeurt op basis van verschillende methodieken. De inbraakwerendheid wordt bepaald middels kogel- of bijlvalbeproevingen volgens EN 356. De valhoogte van de kogel (PxA-klasse) en/of het aantal slagen met de bijl (PxB-klasse) is bepalend voor de classificatie die verkregen kan worden. Hierin is P1A de laagste classificatie en P8B de hoogste.

De mate van letselwerendheid is voor een groot deel afhankelijk van het breukpatroon en de scherfvorming van het glas. Gehard en/of gelaagd glas dat de juiste prestatie levert tijdens een fragmentatietest of een impacttest komt in aanmerking voor het SKG merkteken met een plusje. 

Gecertificeerde producten zijn herkenbaar aan het SKG merkteken en geven vertrouwen in de prestaties van het product. Deze herkenbaarheid zorgt ervoor dat zowel in de productie, tijdens de montage als bij en na oplevering van een project de prestaties herkenbaar zijn. Het SKG merkteken is in al deze fases het symbool voor kwaliteit, zekerheid en vertrouwen.   

Overzicht certificaathouders SKG-IKOB KE 3103
Panelen Holland BV
Polytec Nederland BV
GBP BV
Weerter Paneel Industrie BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details