Platform over gevels, glas & daken
Wonen in Chicago-stijl

Wonen in Chicago-stijl

Met recht wonen in Chicago-stijl, en dat midden in het Haagse kantorendistrict. De ligging in hartje centrum, ook nog eens aan de metrolijn én de drukke Utrechtsebaan, het meest westelijke deel van de A12, bracht de nodige uitdagingen met zich mee.

Monarch III heeft een totaal volume van maar liefst 32.000 m2 BVO en biedt ruimte aan 248 stadsappartementen voor het populaire middensegment, verdeeld over twee torens van 72 meter hoogte. De plint is ingericht voor commerciële doeleinden. Beide torens hebben dezelfde trapezevormige plattegrond en zijn zodanig ten opzichte van elkaar gedraaid dat elk appartement zicht heeft op het centrum van Den Haag of op Voorburg. De woonoppervlaktes variëren van 58 tot 132 m² en de (grotere) appartementen op de bovenste verdiepingen hebben vanzelfsprekend een adembenemend uitzicht op de skyline van Den Haag. 

(Beeld: Thea van de Heuvel )

Enorme volumes

De verdiepingshoge ramen bezorgen de appartementen een mooie lichtinval. Alkondor Hengelo heeft in opdracht van hoofdaannemer Smit’s Bouwbedrijf de engineering, levering en montage van de aluminium kozijnen en vliesgevels verzorgd. “Voor ons was Monarch III een zeer aantrekkelijk project,” begint Jan Bergman, adjunct-directeur bij Alkondor Hengelo. “Het enorme volume, de grote hoeveelheid aan kozijnen en de ligging in hartje Den Haag, maakten het project interessant. Voor hoogbouw en specifiek in deze situatie op korte afstand van zee, staat een goede wind- en waterdichtheid van de gevel buiten kijf en vraagt ook extra aandacht. Ook lagen er best forse eisen qua isolatiewaarde van de gevel aan ten grondslag. Zeker voor die tijd, het ontwerp dateert al van 2016.    

Dit alles, tezamen met de geluidseisen vanwege de ligging tussen een metrolijn en een drukke verkeersader, konden we toch mooi bereiken met een profielsysteem van Reynaers.” 

(Beeld: Thea van de Heuvel )

Alle eisen in één systeem

De kozijnen in de gevels van beide torens zijn uitgevoerd in de serie Reynaers CS77 HI Plus, terwijl de voor vliesgevels op de begane grond is gekozen voor het CW50-systeem. Bergman: “Voor ons geen enkel probleem, want we werken projectmatig regelmatig met Reynaers. En het mooie van dit project was bovendien dat we feitelijk alle eisen binnen hetzelfde systeem konden ondervangen. Eisen voor wat betreft geluid, wind- en waterdichtheid en op bepaalde posities ook de brandwerende eisen. De profielen zijn bovendien geconserveerd en op kleur gecoat afgenomen van Reynaers. In totaal hebben we in Monarch III zo’n 7.000 m2 aan kozijnen en 350 m2 aan vliesgevels verwerkt.”

(Beeld: Thea van de Heuvel )

Multifunctionele buitenruimte

De appartementen beschikken allemaal over een multifunctionele buitenruimte, een eigen balkon, afgeschermd door een glazen balustrade met daarboven het SL25 draai- en schuifsysteem van Solarlux. “Dankzij de flexibele beglazing is de buitenruimte het hele jaar door te gebruiken,” zegt André Jansen, accountmanager projecten bij Solarlux Nederland. “Het draai-/schuifsysteem zorgt tevens voor extra comfort, zowel qua geluidisolatie als qua warmtebuffering in de winter. Met een laagstaand zonnetje is het op een koude winterdag prima vertoeven achter het glas. Afhankelijk van het type glas wordt ook het omgevingsgeluid gereduceerd, in dit geval tot 22 dB. De SL25-serie is ETA International geaccrediteerd, presteert kwalitatief zeer goed en is daarmee op grote hoogtes toepasbaar. De draaivoorziening maakt dat de beglazing bewasbaar is van binnenuit. Het systeem is eventueel uit te voeren met een afsluitbare voorziening.” 

(Beeld: Thea van de Heuvel )

Toleranties opvangen

Beide heren kijken terug op een geolied bouwproces. “De aannemer volgde een bouwmethodiek door beide torens gelijktijdig te bouwen,” zegt Bergman. “Dat betekende dat we een iets ander logistiek pad moesten bewandelen, waarbij we telkens van de ene toren naar de andere toren switchten. Maar ook dat ging prima. De samenwerking met Smit’s Bouwbedrijf verloopt altijd goed.” Dat kan ook Jansen beamen. “Voor Monarch III hebben we circa 1.000 m2 aan SL25-beglazing voorzien op de balkons. De maatvoering van de prefab balkons kan in de praktijk altijd iets afwijken, omdat de balkonplaat kan gaan duiken of gaan zetten ten opzichte van elkaar. Met ons systeem kunnen we dat prima ondervangen, er is voldoende tolerantie in het systeem ingebouwd. Dat eventueel ook later tijdens de exploitatie is aan te passen. De balkonbeglazing wordt meestal van binnenuit gemonteerd, maar in dit geval stonden de torens nog in de steigers en hebben we veilig per verdieping van buitenaf kunnen werken.”

(Beeld: Thea van de Heuvel )

Monarch III sluit goed aan op de vraag naar betaalbare en hoogwaardige woningen op een toplocatie. Alle appartementen zijn inmiddels bewoond.  


Bouwinfo

Monarch III, Den Haag

Opdrachtgever:
Provast

Architect:
Powerhouse Company

Aannemer:
Smit´s Bouwbedrijf

Gevelbouwer:
Alkondor Hengelo 

Balkonbeglazing:
Solarlux Nederland

SYSTEEMLEVERANCIER:
Reynaers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details